BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

21 maart 2012 @ 09:22 door | 2 reacties

Uitgelezen kans voor bibliotheken


De Technische Universiteit Delft werkt al zes jaar aan een innovatief programma waarmee bibliotheken een fantastische extra maatschappelijke meerwaarde zouden kunnen genereren. Het programma draagt de naam Tribler en lijkt ‘een onverwoestbaar alternatief voor allerlei downloadprogramma’s.

Het radioprogramma Gids.fm haakte op 1 maart j.l. in op dit nieuws, omdat toen juist de website Megaupload door de FBI uit de lucht gehaald was. Deze zeer populaire website werd vooral gebruikt voor het illegaal downloaden van films. Sinds deze site uit de lucht is steeg het bezoek aan het genoemde alternatief Tribler explosief.

Veilig
Waarom werken onderzoekers van Universiteit Delft en VU Amsterdam aan software die vooral in trek is bij gebruikers die illegaal willen downloaden?
De universiteit wil komen met een systeem waarmee het delen van audio en video in een veilige omgeving te garanderen is . Je vindt er films of muziek, die door anderen wordt aanbevolen en gedeeld. Gebruikers kunnen de multimedia bekijken, bewerken en voorzien van extra informatie. Prioriteit krijgt momenteel het verspreiden van nieuwsvideo’s.

Mierenhoop
Tribler biedt een opensoftwareprogramma dat computers met elkaar laat werken. Gebruikers installeren de gratis software op hun computer, waarmee ze onderdeel worden van een ‘zelfreparerend systeem’. Kenmerkend voor Tribler is dat gebruikers en zenders niet anoniem kunnen blijven. In landen zonder persvrijheid kan hiermee nieuws gedeeld worden, zonder dat men bang hoeft te zijn dat het systeem uit de lucht gehaald kan worden.
De onderzoekers vergelijken het systeem met een mierenhoop. Als daarin een deel vernietigd wordt, functioneert het langs alternatieve wegen gewoon door. Het kent geen centrale bron, zoals de databases van Megaupload waarop bestanden staan.

Handel
Het programma moet uiteindelijk een ‘verdienmodel’ opleveren voor het zakendoen op internet. De universiteit maakt feitelijk van de systemen die ontwikkeld zijn voor illegale praktijken een waterdicht alternatief, waarmee juist legaal gedownload kan worden. Met de software is gratis een miljoenenpubliek te bereiken, waarmee te handelen is. Technisch directeur Johan Pouwelse droomt er zelfs van dat het programma over twee jaar als bank te benutten is, waarmee financiële transacties onderling te regelen zijn.
Zangers of filmregisseurs kunnen straks met Tribler gratis al hun fans bereiken en kunnen daarmee tegen een geringe vergoeding muziek, films, advertenties en concertkaartjes aanbieden. Omdat het systeem geen kosten met zich meebrengt, levert dergelijke handel al snel veel op.

Betrouwbaar en overzichtelijk
In een dergelijk open systeem, waarin in principe ‘iedereen’ informatie kan delen, zal grote behoefte zijn aan betrouwbaarheid en overzichtelijkheid. Iedereen kan namelijk bronnen gaan delen, maar wat is betrouwbaar of juist ruis? Hoe vind ik in een enorm snel groeiend aanbod voor mij interessante bronnen?

Juist op deze punten kunnen bibliotheken een grote rol gaan spelen. De branche van bibliotheken moet dus met spoed contact opnemen met de makers van Tribler. Mogelijk een ‘uitgelezen’ kans voor bibliotheken om van meet af aan via Tribler een interessante gidsrol op internet vorm te geven. Want wie heeft straks buiten Tribler nog een televisie, Flickr of YouTube nodig??

Auteur

Rubrieken Internet

Trefwoorden ,

Reageren

2 thoughts on “Uitgelezen kans voor bibliotheken

 1. AvA schreef:

  Dat radioprogramma hoorde ik ook en het leek de interviewer (en mij) een zeer verre droom. Dat moest de geïnterviewde ook toegeven. Niet erg, zonder dromen komt er niks tot stand. Maar vrij voorbarig om daar een functie voor de bibliotheek in te zien lijkt me. En áls er een functie voor anderen in zit zal die wel bestaan uit het weren van pornomateriaal.

  1. Kees Hamann schreef:

   Natuurlijk besef ik dat we het hier nog lange weg te gaan hebben. Mijn oproep is ingegeven door het besef dat bibliotheken nu eens moeten durven mee te ontwikkelen, in plaats van af te wachten of hier iets moois uit groeit. Bibliotheken vissen immers te vaak achter het net.
   Geïnspireerd door het idealisme van de heer Pouwelse lijkt het mij echt een kans-op-duizenden om nu al mee te liften met de verdere uitwerking, zodat de bibliotheek er vanaf de publieke lancering al bij betrokken is met verrassende nieuwe diensten. Ik zie er allerlei mogelijkheden in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA