BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 maart 2012 @ 16:44 door | Geen reacties

Waterproefjes in het Kinderlab

Op woensdagmiddag 21 maart werd de zolder van de bibliotheek verbouwd tot laboratorium. Boeken maakten plaats voor flesjes, filters, vloeistoffen en buisjes… Dan kon niet anders: Thermphos organiseerde weer een Kinderlab in de bibliotheek. Emiel werkt in de fabrieken van Thermphos en organiseerde samen met zijn collega’s een proefjesmiddag voor kinderen tot 12 jaar. Hij vertelt hoe de middag verliep:

“Gisteren was onze werkdag anders dan alle andere. Het kan zo maar gebeuren dat je in plaats van in een grote fabriek tussen allerlei pompen en filters, ineens in de bibliotheek van Vlissingen staat tussen 24 popelende kinderen. Nieuw was dit voor ons niet, want in oktober gaven we ook al een workshop in de bibliotheek. Toen hebben de kinderen zelf haargel, slijm en shampoo gemaakt. Een groot succes, dat we graag een vervolg gaven.

Deze keer stond de middag in het teken van water. Nadat de chemici in de dop een wit schortje en veiligheidsbril opkregen, waren ze klaar zijn om aan de slag te gaan.

Tijdens de eerste proef gingen we samen met de kinderen kijken wat het verschil in dichtheid is (zwaarte van de vloeistof). Dit deden we door drie verschillende vloeistoffen in een beker te gieten. Stroop, olie en water schonken we door elkaar. Natuurlijk denk je dat dit wel zal mengen. Maar wat was het verassende resultaat? Drie lagen boven elkaar. Dat komt omdat de vloeistoffen niet even zwaar zijn.

Later was het tijd voor het echte werk. We gingen zelf verf maken. Na het uitkiezen van de kleuren, mengden we de kleurstof met behanglijm totdat er een mooi ‘papje’ ontstond. Nog wat druppels lijnolie erbij en we konden als echte Rembrandts aan de slag op grote verfdoeken. Iedereen kreeg een eigen vlak op het doek en ijverig werden de doeken ingeverfd. Het resultaat hiervan is de komende drie weken nog in de bieb te bewonderen en daarna krijgen ze een mooi plaatsje in de kantine van Thermphos.

Wij hebben weer genoten van het enthousiasme van de kinderen. Hun nieuwsgierigheid en interesse voor chemie voerden de boventoon.”

Kijk hier voor een uitgebreid fotoverslag van het Kinderlab.

Auteur

Rubrieken Activiteiten

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA