BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 april 2012 @ 08:47 door | 2 reacties

Blij dat ik brei?

Net zoals vergeten groenten lijkt ook breien weer helemaal hip. Laatst zat tegenover me in de trein een meisje  een paar kleurig gestreepte sokken te breien. Sokken breien… ik kende het alleen van mijn oma, die altijd een breiwerk meenam als ze op visite kwam. Maar blijkbaar is breien weer helemaal hot.

Brei-werk
Breien: ik heb er niks mee. En dat lijkt geheel wederzijds.
Het is al vroeg misgegaan: toen mijn oma mij ooit wilde leren breien, kon mijn jongere broertje het eerder (en beter) dan ik.
Ook de handwerkles op de lagere school was een drama. Terwijl de jongens lekker mochten figuurzagen, moesten wij leren breien.
We kregen een paar roestige breinaalden en een bol breikatoen. Daarvan moesten we een poppendasje breien. Tien steken opzetten, tien ribbels breien in blauwe en tien ribbels in witte breikatoen. Verschrikkelijk. Ik heb er het hele jaar over gedaan: het grootste gedeelte van de tijd stond ik in de rij om gevallen steken te laten ophalen.
Breiwerk: het woord zegt het al.

Vlug klaar
Aangestoken door de breirage van de jaren zeventig, waagde ik me in die tijd aan een truitje voor mijn toen tweejarige zoon. Het kwam uit een boek met de veelbelovende titel ‘Vlug gebreid met rechte steken’. Het patroon bestond uit gebreide rechte lappen, die je daarna aan elkaar moest naaien. Dat moest te doen zijn. Het lukte dan ook boven verwachting. Helaas: toen mijn zoon het truitje moest passen kon het niet over zijn hoofd…

Therapeutisch breien
Een paar jaar later heb ik het breien weer opgepakt, maar dan als ‘therapie’. Wanneer ik een paar weken achtereen in het ziekenhuis naast een bed met een ziek kind zat, zette ik altijd een breiwerk op. Sjaals, want daar kan niet veel mee misgaan: eindeloos twee recht, twee averecht. Je kunt het gedachteloos doen. Therapeutisch breien: het werkt wel, maar elke positieve associatie met breien werd hierdoor wel om zeep geholpen.

Tegenwoordig lijkt de brei-trend weer op hol geslagen: breiworkshops, breicafés, wildbreien, gebreide poefs, zelfs gebreide bloempotten. Het Noorse cultduo Arne en Carlos (een soort Theo en Thea) heeft een ware breihype in gang gezet met hun boek Kerstballen breien met Arne & Carlos.

Zal ik het dan toch maar weer eens proberen? In de bieb zijn in elk geval genoeg boeken over breien om me te inspireren.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Blij dat ik brei?

 1. Ellen de Rijk schreef:

  Ik mis Vlisssingen en omgeving nog in de breicafe’s.
  Ik hoorde iets over een strandtent, maar weet niet welke.
  Ergens in de buurt van Dishoeck.
  Ik ben benieuwd??

 2. Marianne schreef:

  Hallo Ellen,
  Over een breicafé in een Walcherse strantent heb ik helaas niets kunnen vinden.
  Wel weet ik dat naaicafé Stikgoed http://www.stikgoed.nl in Middelburg ook breiworkshops organiseert.
  Misschien kun je zelf zoiets opzetten in Vlissingen? Het lijkt me net iets voor jou. Je bent in elk geval creatief genoeg!
  Groeten,
  Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA