BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 april 2012 @ 09:53 door | 8 reacties

In de ban van rabarber

Aangenaam verrast ontdek  ik  langs de kant van de weg  zo’n gezellig kratje met  bundels rabarber.  Ik trap op mijn rem, parkeer schuin en onhandig en spring de auto uit.

Ik kijk hoeveel ik geld ik bij me heb, of ik überhaupt wat bij me heb, en koop helemaal opgetogen drie kilo felroze rabarber. Het geld stop ik in zo’n bakje.  De eerste rabarber van het jaar. De recepten schieten kriskras door m’n hoofd, buitelen over elkaar heen.

Met stip op nummer één staat rabarbertaart met polenta. Zo heerlijk, daar mag je me voor wakker maken. Daarna krijg ik visioenen van een rabarber crumble die we ooit aten op vakantie in York bij de Royal Oak.  Ze serveerden die crumble daar warm met vanillesaus.  Bijzonder smakelijk, ik kan niet anders zeggen.

En dan jam: rabarber met aardbeien is een mooie combi, zuur met zoet. Persoonlijk ga ik voor de combinatie met gember. Lekker stevig die smaken bij elkaar. En die jam smaakt dan weer zalig bij een scone die net uit de oven komt.  Ik zie het helemaal voor me. En dat allemaal op de Noordweg in Middelburg!

Aan de slag
Godzijdank kan ik direct aan de slag. Ik blijk alles in huis te hebben. De Lente Fair op de school van dochterlief is in aantocht en ik mag maar vier taarten van mezelf maken,  want anders… Wat taarten bakken betreft kan ik dus helemaal los gaan. Ik besluit een worteltaart  met een roomkaas topping te maken, sticky brownies , de rabertaart natuurlijk en een quiche met spinazie.

Wat maakt die rabarbertaart nu zo geweldig? Ik vind het frisse zurige van die roze stengel  erg lekker in combinatie met veel kaneel en het korrelige van de polenta. Er zit ook nog yoghurt in en dat maakt het geheel tot een vochtige cake met een aparte bite.

Afgelopen zondag viel ik in een gat, niets te bakken. Het feest was gedaan. Wat nu, ik stond nog helemaal in de bakstand. En er lag nog een kilo rabarber naar me te lonken, ik had zelfs nog precies 360 gram polenta over! Genoeg voor twee taarten … Dus sneed ik zojuist een mooi puntje af, zette er een goede kop thee bij en genoot.

U vindt het recept trouwens op pagina 30 in het boek ‘Hoe word ik een goddelijke huisvrouw‘ van Nigella Lawson …

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , ,

Reageren

8 thoughts on “In de ban van rabarber

 1. Ingrid schreef:

  geweldig, ik ben niet zo’n rabarberfan, maar ik kan niet wachten om m te proeven, samen met een kopje thee, uit die theepot en Dat kopje!

 2. Fem schreef:

  Na het proeven ben je fan, echt waar!!! Fem

 3. Fem!

  Van mij kun je niet vaak genoeg in de “bakstand” staan!!
  Geweldig lekker!! en een recepten aanwinst!!

  Brecht

 4. AvA schreef:

  Zo’n leuk, enthousiasmerend blogstukje en dan geen recept!(Het woord enthousiasmerend gebruik ik vaak, maar blijkbaar alleen mondeling, ik vind het plots heel raar en haast onbestaanbaar staan, sorry.)

 5. Fem schreef:

  Beste,

  Ik verwijs U voor het recept naar het boek “Hoe word ik een goddelijke huisvrouw” pagina 30. Het is zeer de moeite waard om het boek te lenen. En wat enthousiasmerend betreft, ik begrijp wat u bedoelt…
  Vriendelijke groet, De Keukenengel

 6. Tinka schreef:

  HMMmmmmmmm het water loopt in mn mond, dat klinkt als een crimineel lekkere taart! Had ik nu maar ja gezegd toen je vroeg of je nog iets moest bakken voor vanavond….SPIJT! En die jam met gember wil ik ook eens proberen; ben gek op scones ;-) Fem, je bakt niet alleen verrukkelijk, maar je schrijft ook zo!

  Kus

 7. monique schreef:

  Goedemorgen Femke,

  Leuk om je blog te lezen, nu ik net van jou die overheerlijke rabarbertaart, zomaar SPONTAAN, kado heb gekregen. We vinden hem ook vandaag nog HEERLIJK!!!
  Fijn weekend.
  Groetjes, Monique

 8. Ester schreef:

  Nou dat leest lekker weg, goede bakrecepten ben ik voor in, kun je mij het recept mailen.
  Zou er erg blij mee zijn…en nu nog op zoek naar dat kraampje langs de kant van de weg, en anders gewoon naar de Jumbo!

  Groetjes van Ester (van maandagmiddag in Oost Souburg)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA