BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

19 april 2012 @ 08:52 door | 2 reacties

Stimulerende wanorde

Als je eenmaal voor het bibliotheekvak hebt gekozen valt er niet meer aan te ontkomen. Dan word je al snel geregeerd door strakke SISO-schema’s, PIM-categorieën of genreclusters: structuren en systemen gebaseerd op ordening en consistentie. Geboren uit vrees de weg kwijt te raken in een slecht toegankelijk boekenlabyrint, de angst om niet te vinden wat gevonden moet worden.

Orde
Als reactie op deze rigide ordeningsprincipes (of is het een vorm van stil verzet?) wil ik op andere terreinen de teugels nogal eens laten vieren. Zo is mijn werkplek allesbehalve een toonbeeld van orde en overzicht: tussen de opengeslagen tijdschriften, stapels papierwerk en paperclips liggen ook zaken als beschimmelde broodkruimels en halfvergane theezakjes. Maar gelukkig werkt een rommelige ruimte vaak beter dan een opgeruimde omgeving. Zo werd bijvoorbeeld in een zeer slordig laboratorium door een lichtelijk lakse bacterioloog bij toeval penicilline ontdekt.

Wat mijn thuissituatie betreft, het is zeker niet zo dat ik met een pikhouweel en een lampje op zoek hoef naar mijn paperassen. Hoewel, soms is het wel wat lastig te achterhalen waar zich nu toch dat pensioenoverzicht bevindt waarop het aangifteprogramma van de Belastingdienst mij zo dringend attent maakt. Zit het in die nieuwe felgekleurde ordner, de witte IKEA-opbergdoos, de stapel papier op de net genoemde en enigszins doorgezakte doos, dat ladekastje in de tuinkamer of toch de bananendoos in de garage? Okay, het duurt even maar je vind nog eens wat. Bovendien is zoeken veel leuker dan opruimen … en zeg nu eerlijk, beiden kosten tijd!

Uitpuilende kasten
Is dit een pleidooi voor rommel en wanorde? Volgens de auteurs van ‘De wet van de stimulerende wanorde’ krijgen ze in ieder geval niet de eer die ze verdienen. Veel mensen zijn gefixeerd op orde en netheid, en zien daardoor niet meer de ‘verborgen voordelen’ die uitpuilende kasten, overvolle bureaus en hapsnap planning met zich meebrengen.

Zo lijkt een opgeruimd bureau effectief. Als je iets nodig hebt, weet je het meteen te vinden. Maar het onderhoud kost meer tijd dan het oplevert, houden de auteurs ons voor. Je moet alle documenten doornemen, beoordelen en categoriseren. Bovendien laten de meeste documenten en e-mails zich niet in één categorie thuisbrengen, en als ze op de verkeerde stapel belanden, vind je ze nooit meer terug.

Efficiënte rommeligheid
Een rommelige werkplek is uiteindelijk efficiënter. Ongeordende bureaus volgen automatisch de prioriteiten van de gebruiker, omdat de meest gebruikte papieren altijd bovenop liggen. Documenten die bij elkaar horen, verzamelen zich bijna vanzelf tot dezelfde stapel. Bovendien kom je zo nog eens iets tegen waarnaar je niet op zoek was en ontstaan sneller kruisbestuivingen. Kortom: chaos voedt creativiteit!

Voor mensen die er niet van overtuigd zijn dat chaos, rommel en wanorde kunnen leiden tot meer effectiviteit, efficiency, grotere creativiteit en betere oplossingen, heb ik nog enkele tips. Het enige dat je voor een opgeruimde administratie nodig schijnt te hebben is een goed stel ordners, tabbladen, een perforator, een nietmachine en niet te vergeten een prullenbak.

Daarnaast zijn er talloze zelfhulpboeken en kun je ‘The Get Organized Company’ inschakelen of gebruikmaken van de diensten van ‘Opgeruimd Organizing’. Maar bedenk … uit chaos komt wel het mooiste voort!

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden , ,

Reageren

2 thoughts on “Stimulerende wanorde

 1. Brian Quite schreef:

  Ron,

  ‘Only chaos can produce a bright shining star’ of iets van deze strekking moet Nietsche hebben geproclameerd.

  Groet, Brian

 2. Ron schreef:

  Brian, ik kon het weer niet nalaten gelijk op zoek te gaan. Het is een mooie variant van het citaat uit ‘Also sprach Zarathustra’. De oorspronkelijke tekst luidt: ‘man muß noch Chaos in sich haben, um einen tanzenden Stern gebären zu können'(one must still have chaos within oneself, to give birth to a dancing star). Mooi, Nietzsche hield waarschijnlijk veel van dansen!

  De Amerikaanse historicus Henry Brooks Adams heeft ook een leuke: ‘Uit chaos ontstaat vaak leven, uit orde gewoonte’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA