BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

29 mei 2012 @ 08:51 door | Geen reacties

Bekende zinnen

Er zijn zo van die uitspraken die iedereen wel kent zoals “Elk nadeel heb z’n voordeel” van Johan Cruijff. Of de tekst van Neil Armstrong toen hij in 1969 als eerste mens op de maan landde: “That’s one small step for a man, one giant leap for mankind.”  Of de 17de eeuwse filosoof René Descartes met: “Ik denk dus ik besta” waarmee hij de basis legde voor het rationalisme. Einstein heeft ook een aantal noemenswaardige uitspraken op zijn naam staan zoals “Een vooroordeel is moeilijker te splitsen dan een atoom” en “De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren”.

Oneliners
Schrijvers zijn ook aardig in bedreven in oneliners die blijven hangen zoals Shakespeare met “To be or not to be: that is the question”. Of Bertus Aafjes: “Liefde maakt een smal bed breed”. De laatste woorden van de briljante, depressieve alcoholist en schrijver Ernest Hemingway waren gericht aan zijn vrouw toen hij zelfmoord pleegde: “Goodnight my kitten”. Of de uitspraak van Marten Toonder “Een eenvoudige doch voedzame maaltijd”.

Mijn collega Marianne heeft al eens een blogbericht geschreven met de titel “Gedichten in je hoofd”(21/3/2011) over dichtregels die te pas en te onpas in je hoofd op ploppen omdat ze daar ooit eens ingestampt zijn. Voor vele Nederlanders is dat misschien het gedicht van Hendrik Marsman waarvan de eerste regels als volgt gaan: Denkend aan Holland/zie ik breede rivieren/traag door oneindig / laagland gaan.

Klinkt dit bekend? Nee? Dan kunt u het hier beluisteren. Dit gedicht werd in 2000 gekozen tot ‘Gedicht van de Eeuw’. En nu, met de meivakantie achter de rug en de zomervakantie in zicht, lijkt me een goed moment om het te laten horen.

Bij Wijk bij Duurstede, aan de Lek, staat een deel van het gedicht in steen gegraveerd. Maar u kunt natuurlijk ook het werk van Marsman lenen in de bibliotheek en thuis bij de kachel er nog eens op naslaan. Meer citaten van bekende (de koningin bijvoorbeeld) en onbekenden zijn ook in de bieb te vinden of op citaten.net.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA