BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

8 mei 2012 @ 08:50 door | 2 reacties

Met de klant naar de bibliotheek

In een landelijke werkgroep, waarin ik mag participeren, wordt getracht de klant en niet-klant beter te leren kennen. Vanuit deze Werkgroep Consumer Insight is daartoe in april een aantal acties ondernomen.

Online community
Ten eerste zijn de klanten van de betrokken bibliotheken per e-mail uitgenodigd om deel te nemen aan een online community. Voor Bibliotheek Vlissingen hadden 81 personen zich aangemeld; een hele mooie respons. Dank aan de deelnemers!

In de online community werden de leden diverse stellingen en vragen voorgelegd, zoals: ‘Stel het is 2030…. hoe is de bibliotheek dan geëvolueerd? Hoe ziet de bibliotheek eruit? Wat bieden ze aan? Is alles gedigitaliseerd of gaan we ook nog naar de bibliotheek toe? Kortom, beschrijf jouw beeld van de bibliotheek van 2030.’

Meet & Greet
Ten tweede werden diepte-interviews met (niet)klanten georganiseerd. Hiervoor was het aan de interviewerkant noodzakelijk met z’n tweeën te zijn: de ene persoon stelde de vragen, de andere schreef, observeerde en nam foto’s. Na een korte introductie bij de klant thuis of in een restaurant, werd de locale bibliotheek bezocht. Hierbij werd vastgelegd wat de gewoonlijke route van de klant in de bibliotheek is, maar ook achterhaald wat de klant als positief en negatief aan de dienstverlening ervaart.

Tholen en Vlissingen
Samen met een collega van BibliOosterschelde zijn op genoemde wijze Bibliotheek Tholen en Bibliotheek Vlissingen met een klant onder de loep genomen. Boeiende, leerzame sessies van ongeveer twee uur.
Als alle verslagen in den lande zijn uitgewerkt, verzameld en geanalyseerd, en aangevuld met de informatie van de online community, zijn we weer een stap dichterbij het beter kennen van de (niet-)klant.

Het project loopt tot in het najaar. Ik houd u op de hoogte.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Met de klant naar de bibliotheek

  1. Karin Solé schreef:

    Ben benieuwd naar de uitkomsten van het onderzoek!

  2. Marc van de Plasse schreef:

    Hallo Karin. Bedankt voor je bericht en deelname. Ik ben ook benieuwd. Ik zal in de werkgroep navraag doen over terugkoppeling. Groeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA