BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

24 mei 2012 @ 15:38 door | 1 reactie

Slank en gelukkig in je kleine huis

Na het eerder besproken boek ‘Eating for beauty’ is nu een Nederlands boek uit onze collectie over gezond leven aan de beurt; 100% gifvrij van Julia Kang. De nadruk ligt hierbij niet zo zeer op mooi zijn maar op slanker worden door het beperken van gif in voedsel en huis. Want gif maakt dik, volgens Kang.

Gif in cosmetica en schoonmaakmiddelen
Het eerste deel van het boek gaat vooral over de giftstoffen die we ongemerkt dagelijks binnenkrijgen via wasmiddelen, parfums, schoonmaakmiddelen en plastic verpakkingen. Stoffen die volgens Kang geheel overbodig zijn. (Jezelf) wassen kan prima alleen met heet water en deodorant of parfum heb je helemaal niet nodig als je gezond leeft. Want dan zijn er geen nare geurtjes te verbergen! Voor wie dit allemaal te ver gaat, geeft Kang een aantal alternatieven. Ze noemt merken van producten waarbij de schadelijke stoffen beperkt zijn tot een minimum. Ook beveelt ze bijvoorbeeld deodorant zonder aluminium aan. Helaas vertelt ze niet waarom je juist die stof moet vermijden. De onderbouwing van haar adviezen blijft dan ook vrij oppervlakkig, maar daardoor is het boek wel erg goed leesbaar. Kang richt zich hierdoor op een brede doelgroep en niet zozeer op de geitenwollensokkentypes.

Via Google kom ik er overigens achter dat aluminium in deodorant ervoor zorgt dat de talgkliertjes verstopt raken. Zo kun je de gifstoffen uit je lichaam dus niet goed meer ‘uitzweten’.

Gif en vet
De rode draad van het boek is afvallen. Wat hebben gifstoffen nu met afvallen te maken denk je in eerste instantie? Dat we allerlei enge ziektes oplopen, daar kan ik me heel wat bij voorstellen. Maar dik worden? Volgens Kang heeft het lichaamsgewicht alles te maken met de hoeveelheid gifstoffen in je lichaam! De overdaad aan gifstoffen die we binnenkrijgen nestelen zich namelijk in onze vetcellen. En zo word (of blijf) je dik. Advies van Kang om af te vallen is: ga niet zozeer weinig eten maar beperk het aantal gifstoffen in je omgeving en je voeding drastisch en je zult afvallen. Zelfs terwijl je zo’n 2000 kilocalorieën per dag naar binnenwerkt. Dat is best veel gezien het gemiddelde afvaldieet zich beperkt tot zo’n 1500 kcal per dag. Of dat werkt? Kang is zelf het levende voorbeeld. Met haar 48 kg én een portie van een halve kilo aardappels per dag. Ze lacht om de zielige stamppot van Sonja Bakker.

Biologisch
Voorwaarde is wel dat die voeding geen gifstoffen bevat. En groenten dus niet bespoten zijn en vlees niet bolstaat van antibiotica. Kang geeft dan ook een waar pleidooi voor biologisch eten. Zo krijg je een stuk minder gif binnen. En kook verder puur en zonder de toevoegingen van e-nummers. Ook het verhitten van olie of boter is volgens Kang funest. Zo ontstaan er transvetten die zich direct omzetten in schadelijk vet in het lichaam. Ze kookt zelf dan ook in water met (bio)bouillon.

Voor wie het allemaal maar te duur of te veel werk vindt om te investeren in het eigen lichaam, geeft ze rake voorbeelden. Want waar wordt je gelukkiger van: dik en ongezond in je grote dure huis, of slank en fit in een klein optrekje?

Wie meer wil lezen over e-nummers in voeding:

Wat zit er in uw eten? door Corinne Gouget of Veilig eten kan dat nog? van Rob Oppedijk.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden , ,

Reageren

One thought on “Slank en gelukkig in je kleine huis

  1. ian schreef:

    Een superboek is dit. We zitten onszelf kapot te maken mt allemaal chemische en giftige producten. Het ergste is nog dat we het “normaal” vinden en niet meer zonder kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA