BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

21 mei 2012 @ 08:55 door | Geen reacties

Streaming Gruffalo in het Arabisch

Klanten vragen regelmatig naar de mogelijkheden om via de bibliotheek e-boeken te lenen. Mensen verwachten immers steeds meer ook digitaal aan hun trekken te komen in hun bibliotheek. Terecht natuurlijk, maar de praktijk is vaak weerbarstiger dan wat in theorie en technisch allemaal makkelijk zou moeten kunnen.

Veel heeft natuurlijk te maken met de uitleenrechten voor e-boeken. Voor papieren boeken is in de Nederlandse wet vastgelegd dat bibliotheken deze mogen uitlenen. Voor digitale boeken is dat niet het geval en daarom moeten er met elke uitgeverij afzonderlijk afspraken worden gemaakt.

Eregalerij
Met rechtenvrije e-boeken is het een ander verhaal. Zo zijn op de website van De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) verschillende boeken te vinden uit de Middeleeuwen tot en met de 21e eeuw. Als de boeken in het publiek domein zitten, zijn ze te downloaden op uw e-reader.

Dit kan ook op zeer bescheiden schaal via de vorige jaar gelanceerde ‘eBooks eregalerij’ met vijfentwintig klassiekers uit de Nederlandse literatuur, zoals Max Havelaar van Multatuli. Druppelsgewijs worden aan deze galerij klassiekers toegevoegd, verrijkt met achtergrondinformatie zoals een handschrift van de auteur of een filmpje.

Streaming e-books
Sinds kort kunnen bibliotheekleden literatuur ‘uit de lucht plukken’. Dat kan via een nieuwe internetdienst die enigszins lijkt op de muziekservice Spotify, waar je naar kunt luisteren op elke plek als je maar verbinding hebt met het internet. Dit online lezen gaat met ‘streaming e-books’, zoals het initiatief heet. De bibliotheek maakt deze service beschikbaar voor haar leden via de website van Public Library Online. Gewoon inloggen met pasnummer en inlogcode is voldoende.

‘Streaming e-books’ betekent dat u een boek leest via het beeldscherm van computer, laptop of tablet. Na het inloggen maakt u een keuze uit het aanbod, vervolgens wordt het boek direct geladen in de browser. Het grote verschil met de e-reader is dat u niet eerst een boek hoeft te downloaden voordat het lezen kan beginnen. Je hebt een boek niet meer in je bezit, niet als papier, niet als bestand. Je hebt alleen toegang tot de bladzijden uit een boek, de e-reader kan dus de prullenbak in.

Al Gharfoul
Het aanbod van ‘streaming e-books’ is echter nog erg beperkt en bevat zowel fictie als non-fictie. Bij de start zijn bijvoorbeeld de Nederlandse boeken van Tais Teng, Mariska Hammerstein, Pim Christiaans en Hans Peter Roel beschikbaar. Maar de online bibliotheek bevat ook veertig Engelstalige titels en tien Arabische, zoals het prentenboek Al Gharfoul (De Gruffalo). Bestsellers zitten nog niet in deze digitale bieb. Het aantal titels zal wel snel worden uitgebreid.

Zoals gezegd is het aanbod niet echt wereldschokkend te noemen, vooral als je het vergelijkt met de duizenden e-boeken die via het illegale circuit verspreid worden. Maar dat is geen eerlijke vergelijking omdat dit bibliotheekaanbod uiteraard wel op een legale wijze tot stand komt.  Dat deze service niet gelijk beschikbaar is voor de iPad is echter een gemiste kans. Verder vraag ik me af  hoe handig het is om continue online te moeten zijn om een e-boek te kunnen lezen.

Nieuwsgierig? Breng dan een bezoekje aan de Public Library Online en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen bij Bibliotheek.nl.

Auteur

Rubrieken Algemeen, Dienstverlening, Internet

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA