BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 juni 2012 @ 11:20 door | Geen reacties

Even uit het zicht

Mijn stoel is leeg, de deur is dicht
en ik ben even uit het zicht
maar als er dingen zijn die dringen
stuur deze blijver een bericht:
[mailadres collega]

Deze poëtische variant van een Out Of Office Reply is natuurlijk veel leuker dan het obligate “Ik ben niet op kantoor en kan mijn mail niet beantwoorden. Voor dringende zaken kunt u…”

Er was een tijd dat je maar moest raden wat er aan de hand was wanneer iemand maar niet op je mailtje reageerde. Ziek? Geëmigreerd? Bericht per ongeluk gedeleted?
Tegenwoordig zet iedereen bij afwezigheid zijn Out of Office AutoReply aan.
Tijdens de zomer zie ik heel wat van die afwezigheidsassistenten langskomen.

Intermediaircolumniste Dieuwke van Turenhout verzamelde enkele mooie voorbeelden van originele berichten. Zoals I am out of office and Out of Africa van een contact uit Afrika.

Out of office poetry
Voor gedichtendag 2012 schreven Joke van LeeuwenStijn Vranken en andere dichters prachtige ‘out of office poetry’, zoals het bovenstaande gedicht van Joke van Leeuwen. Out-of-officepoëzie ‘maakt u niet bereikbaarder, wel poëtischer’, vermeldt de site.

Bij het verschijnen van dit blogbericht zit ik drie weken, totaal verstoken van internet, in een gîte in de Drôme Provençale.
Zo’n internetloze vakantie schijnt overigens een zeldzaam fenomeen te worden.

Volgens Lucy Kellaway, de columniste van de Financial Times hebben de automatische Out of Office Replies hun langste tijd gehad. Voorheen kwam het bericht er nog op neer dat iemand maar een paar weken geduld moest hebben. Inmiddels wordt de automatische boodschap dat iemand op vakantie is al snel gevolgd door een e-mail met een adequaat antwoord, verstuurd vanaf een smartphone vanaf de Seychellen.

Worliday?
Er zijn al bedrijven in de Verenigde Staten en Engeland die hun personeel verbieden om Out of Office Replies te verzenden. De medewerkers worden geacht een deel van hun vakantietijd te benutten om op binnengekomen e-mails te reageren. Lucy Kellaway noemt het worliday, een fraaie samentrekking van work en holiday.

Een worliday: ik moet er niet aan denken. Als ik met vakantie ben, ben ik totaal niet met mijn werk bezig. En dat wou ik graag zo houden.
Bovendien heb ik geen smartphone. Gelukkig maar.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA