BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

11 juni 2012 @ 10:05 door | Geen reacties

Nieuwe werkzaamheden

De Combinatie Vlissingen

Sinds een paar weken werk ik één middag in de week in de mediatheek van De Combinatie, de nieuwste Brede School in Vlissingen.

De Combinatie huisvest behalve de basisscholen Het Vlot, de Ravenstein en de Sint Jozefschool ook een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, een grote sportzaal met verenigingsruimte, Porthos, Centrum voor Jeugd en Gezin met daarin consultatiebureau en de Mediatheek.

Werken in de mediatheek
Op dit moment bestaan mijn werkzaamheden uit het begeleiden van leerlingen uit groep 3 en 4.  Met deze leerlingen ‘lees’ ik op verschillende manieren boekjes. Zo maak ik gebruik van het programma connect lezen, waarbij we samen een boekje lezen en de leerling verschillende opdrachten uitvoert. Ook lees ik samen met drie leerlingen een ander boek. De boeken die hiervoor gebruikt worden zijn samenleesboeken (ook te leen in de bibliotheek). In deze titels staan teksten klein gedrukt en groot gedrukt. De groot gedrukte teksten moet door de leerling gelezen worden en de kleine letters door de begeleider.
Een andere manier van lezen is door het tonen van de plaatjes uit een boek, de leerlingen zelf een verhaal te laten verzinnen en dat te vergelijken met het echte verhaal.

Op slot
Voor dit laatste voorbeeld heb ik het boekje Op Slot gebruikt. Een heel leuk prentenboek over een meisje dat tijdens haar bezoek aan de bibliotheek naar de wc moet en de deur niet meer van het slot krijgt. De kinderen krijgen eerst de plaatjes te zien en mogen hierbij een verhaal verzinnen. Hierna gaan we samen het boek lezen en zien we de plaatjes nog een keer met de juiste tekst. Tot slot bespreken we de verschillen tussen hun verhaal en het verhaal in het boek. Een hele leuke manier om een boek op een andere wijze te lezen.

In de toekomst meer ervaringen uit de mediatheek!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA