BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 juli 2012 @ 09:00 door | 2 reacties

Dol op lijstjes

Alphabetical list of animals - Paul Bransom (1911)De wereld hangt aan elkaar van verhalen. Verhalen in de vorm van romans, reportages, ballades, legenden, fabels en sprookjes. Elk mens is een verhaal apart. De geschiedenis leeft voort in verhalen.

Minstens even belangrijk als al die verhalen zijn lijsten. Lijsten hebben mensen altijd en overal aangesproken. Een lijst moet grip geven op het onoverzichtelijke leven. De oudste lijsten die ik me uit mijn jeugd herinner zijn het boodschappenlijstje, uiteraard het verlanglijstje en de alom bekende eindejaarslijsten.

Lijsten bieden houvast
Een opsomming of lijst schept orde, zegt men. Met een lijst benoem je, inventariseer je, beoordeel je de dingen, gebeurtenissen, de mensen, ja eigenlijk alles om je heen en je geeft ze hun verdiende plaats. Met een lijst houd je overzicht, controle en dus greep op je leven. Lijsten kunnen lang zijn, maar ook kort. Ze kunnen eindig zijn, maar ook een oneindigheid suggereren. Ze kunnen chaotisch zijn, maar ook geordend, naar onderwerp of naar klank.

Het dagelijkse leven hangt zo samen van naamlijsten, statistieken, tabellen, registers, beurskoersen, sportuitslagen, to-do lists, peilingen en Top-40 noteringen. Het zijn de lijstjes die mensen in staat stellen het leven bij te benen. De moderne mens verkeert in de ban van lijsten. Via televisie, internet en mobiel, in etalages en reclames, wordt hij overspoeld met informatie en dat vraagt om ordening. Daarom zendt SBS6 natuurlijk ‘De 25‘ uit, lijsten ‘grappigste momenten’, ‘mooiste meisjes’, ‘grootste blunders’. Of is deze schier oneindige reeks slechts een smoes om oude beelden te hergebruiken?

Rariteitenkabinet
“Lijstjes, we zijn er dol op”! Umberto Eco schreef er een boek over. In het fraai geïllustreerde ‘De Betovering van Lijsten‘ focust hij op zijn fascinatie met lijstjes. Het is een schitterend en overdadig overzicht, een rariteitenkabinet, van opsommingen en lijsten die duidelijk maken hoe de mens in de loop der tijden het leven heeft trachten te vangen. Eco heeft zijn lijsten opgediept uit de hele wereldliteratuur, van Homerus tot internet, 2500 jaar later. Niet alles is even verheffend. François Rabelais noemt bijvoorbeeld tientallen manieren om de billen af te vegen, voor wie het weten wil.

Op internet (‘De Moeder van alle Lijsten’, volgens Eco) wemelt het van de lijsten. Het fenomeen lijkt geëxplodeerd, zowel in aantal als in curiositeit. Wat te denken van, bijvoorbeeld, een lijstje met afkortingen in kennismakingsadvertenties (J. wed. zkt aantr. sl. jman geen fin. bijbed., bhbhh)? Of van moedwillig beschadigde schilderijen?

Reuzenkonijnen
De liefhebber van dit soort lijsten is waarschijnlijk een heel ander mens dan degene die lijstjes maakt om de dag door te komen. Het is althans moeilijk voor te stellen dat iemand die verloren is in de supermarkt zonder boodschappenlijstje, of in paniek raakt bij het idee om zonder systeem iets in een koffer te moeten gooien, ook alle moedwillig beschadigde schilderijen van Allesopeenrij.nl gaat bekijken.
Nog zo’n verzameling met honderden interessante, onzinnige, bizarre en soms best wel leerzame lijstjes is het boek ‘List-O-Pedia’ (eigenlijk een soort lijst in het kwadraat): 10 onopgeloste mysteriën, 15 films met reuzenkonijnen, 11 verdwenen beschavingen, 18 dingen die uit de lucht kwamen vallen, 15 dieren met vreemde paringsrituelen, 21 verboden boeken, 9 mythische beesten, 8 beroemde spoken, 18 superlange woorden, 23 beroemde complotthorieën, 17 heilige kapsels, 12 vreemde muziekinstrumenten, etc.

Keuzelijsten of verhaaladvies?
Ook in de bibliotheek worden lijstjes gemaakt. Zo hebben wij bescheiden pogingen gedaan orde te scheppen in die enorme verzameling boeken. Dit heeft geleid tot een half geslaagd initiatief voor het samenstellen van keuzelijsten, enkele voorbeelden:

 • Dickensiaanse & Victoriaanse romans
 • Wie schrijft als Maeve Binchy?
 • Joods milieu
 • Smakelijk lezen
 • Ecothrillers

Maar wat is de meerwaarde van dergelijke lijstjes? Is het wel persoonlijk genoeg? Om terug te komen op verhalen … gaat het niet om het verhaal dat ieder mens in zich draagt? Boeken, films en muziek zitten vol met verhalen. Door welke verhalen en thema wordt u geraakt? Zit u wel op algemene keuzelijstjes te wachten, of heeft u toch liever een persoonlijk verhaaladvies? Een lijstje op maat dus … omdat elk mens een verhaal apart is. Wat vindt u?

Auteur

Rubrieken Algemeen, Recensies

Trefwoorden , , ,

Reageren

2 thoughts on “Dol op lijstjes

 1. AvA schreef:

  Hoewel ik echt een lijstjesmens ben (klussenlijst, afsprakenlijst, verlanglijst, gemaakte vliegreizenlijst, fietstochtenlijst, aan-te-schaffen-boekenlijst) zit ik niet te wachten op bv. een magisch-realistische boekenlijst. Ik heb mijn voorkeuren maar ik laat me ook graag verrassen. (In de bieb op zoek naar “Nooten” stuiten op Nolthenius bv.)

 2. Ron schreef:

  Ja, lekker grasduinen en je laten leiden door het toeval, kan de mooiste vondsten opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA