BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 juli 2012 @ 10:00 door | Geen reacties

Klassiek gamen

In 2010 fronste de muziekwereld de wenkbrauwen: bij de nominaties voor de prestigieuze Grammy Award zat de soundtrack van het computerspel Civilisation IV. Inmiddels hebben koren over de hele wereld het openingswerk ‘Baba Yetu’ op het repertoire genomen. Uiteindelijk is de uitvoering van het lied door Christoffer Tin samen met het Soweto Gospel Choir bekroond met een Grammy.

Adagietto
Afgelopen week hoorde ik vanuit de computerkamer van mijn huisgenoot muziek die ik niet kon rijmen. Als fervent gamer en fan van onder andere 2Pac en Missy Elliot werd het huis voornamelijk gevuld met geluiden uit de beatbox met een heavy bass.
Maar plotseling klonk het Adagietto uit de Vijfde Symfonie van Mahler. En niet eens zo slecht uitgevoerd.

Nieuwe wereld
Al eerder had ik onder aanzwellend kanongebulder en geschreeuw om dood en verderf flarden van klassieke muziek herkend. In de game worden opzwepende klanken uit de Negende Symfonie van Antonín Dvořák, dansende ritmes uit de Brandenburgse Concerten van Bach, Hongaarse dansen van Brahms en bombast uit symfonieën van Beethoven afgewisseld met originele composities van Jeff Brigs, Mark Cromer, Michael Curran en Christoffer Tin.

Geschiedenis
Civilization IV is een op beurten gebaseerd spel waarin de speler een rijk opbouwt. Alle standaard spellen beginnen in 4000 vóór Christus met slechts een kolonist waarmee de eerste stad gebouwd kan worden, en een verkenner of een strijder. Daarna kan de speler zijn rijk uitbreiden, onderhandelen met andere landen, de wereld verkennen en technologie ontwikkelen. Het spel vliegt door de geschiedenis en loopt van 4000 vóór Christus tot 2050 erna. Winnaar kan je worden als je bijvoorbeeld alle (andere) beschavingen aan die van jou kan onderwerpen.

God
De oerversie is gemaakt voor het besturingssysteem DOS. Onder Windows en met een uitstekende grafische kaart worden de filmpjes en enscenering vlekkeloos op het scherm getoverd. Hoewel je in eerdere versies kerken en kathedralen kon bouwen als uiting van culturele architectuur, komt religie zelf pas in deel IV voor. De met de Grammy bekroonde titelsong van Civilization IV, Baba Yetu, is gebaseerd op het Onze Vader in het Swahili. Dat in de vijfde versie ook Mahler wordt geciteerd en dan ook nog met één van zijn mooiste melodieën verraste me en ik neig het spel daardoor extra serieus te nemen.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA