BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

2 juli 2012 @ 09:00 door | 2 reacties

Shocking Blue’s Robbie van Leeuwen

Recentelijk zag ik een documentaire over de oprichter, gitarist en songwriter van Shocking Blue, Robbie van Leeuwen (rechts op de foto) op de vaderlandse televisie. Aanleiding voor mij om te kijken was de ‘link’ die ik heb met deze wereldberoemde band, die eind jaren ‘60 begin jaren ‘70 van de vorige eeuw furore maakte. Ik ben namelijk goed bevriend met mijn gitaar en muziekmentor Leo van de Ketterij die in de periode 1970-1971 negen maanden als gitarist deel uit maakte van deze band.

Venus
Het nummer waaraan de band haar wereldfaam dankt is de single ‘Venus’. Het was de eerste Nederlandse nummer 1-hit in de Billboard Hot 100 van de Verenigde staten in 1969. De zang werd door Mariska Veres voor haar rekening genomen, een zangeres uit Den Haag, gezegend met een karakteristieke stem en mooi voorkomen. Soillant detail: naar verluidt zou Barry Hay (zanger van de Golden Earring en tevens uit Den Haag) voor de vacature van zanger bij Shocking Blue hebben bedankt waarna dus Mariska Veres werd benaderd, de rest is geschiedenis

Kluizenaar
De documentaire maakt duidelijk dat we met van Leeuwen te maken hebben met een ietwat wereldvreemde kluizenaar. Wat ik ook al vernam van vriend Leo, die tenslotte menig uurtje met zijn ex-bandlid heeft doorgebracht. Ondanks dat het geld met bakken tegelijk binnen kwam, woonde van Leeuwen bijvoorbeeld toen nog ‘gewoon’ thuis samen met zijn moeder in Den Haag. Hij had een klein slaapkamertje waar net ruimte was om enige gitaren te herbergen en zijn platenspeler te plaatsen. Verder was hij wars van ‘sterallures’ en had eigenlijk een hekel om ‘live’ te spelen omdat hij dan naar zijn gevoel de controle verloor over het bandgeluid (perfectionist als hij was).

Talent
Naast dat hij een begenadigd gitarist was (tevens Sitarspeler), was het vooral het compositorische talent van deze Hagenees wat hem zo bijzonder maakte. Invloeden uit Griekse en Turkse muziek, oude soul en blues en de hits uit die tijd (eind jaren ’60) werden vakkundig omgezet in ‘pakkende’ songs. Sleutelwoorden waren; eenvoudige melodielijnen, pakkende teksten die iedereen makkelijk mee kon zingen (‘I’m your Venus.. etc.) en de karakteristieke stem van Mariska Veres. Ook wel quasi-ironisch ‘bubblegum’ muziek genoemd wegens de makkelijk in het gehoor liggende nummers. Voorbeelden hier van zijn, naast de voornoemde wereldhit ‘Venus’ , ‘Never marry a railroad man’ en het lekker rockende ‘Shocking you’.

Bij ons in Bibliotheek Vlissingen is veel te vinden over popmuziek. Bijvoorbeeld het prima boekwerkje ‘Pophelden’.  Ook op dvd is genoeg verkrijgbaar zoals de serie ‘top 40’ het deel 1969-1970 met daarop een uitvoering van Venus, ook is hierop werk van ‘The Who’ en ‘The Beach Boys’ en vele andere artiesten uit die periode te vinden. Een echte aanrader voor de liefhebber van muziek uit de jaren 60 en 70!

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Shocking Blue’s Robbie van Leeuwen

  1. Emile Miedema schreef:

    Mooi stukje !!! ‘k Ben aangenaam verrast …

  2. BrianQ schreef:

    Hoi Emile,

    Dank je wel ! Fijn om te horen..

    Groet, Brian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA