BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

18 juli 2012 @ 10:18 door | Geen reacties

Terug in de tijd…

boekomslagEr komt veel moois uit Italië, al wordt het daar blijkbaar weinig gewaardeerd. Ik doel op de indrukwekkende reeks historische misdaadromans van het echtpaar Rita Monaldi en Francesco Sorti, die onlangs hun vierde deel in de serie van zeven over diplomaat en spion Atto Melani afleverden. Het Italiaans lezerspubliek moet er zo weinig van hebben dat het echtpaar in het Engels publiceert.

Uit datzelfde Italië heb ik dankzij een gouden tip van een gewaardeerd collega kennis kunnen maken met Michael Gregorio, het pseudoniem waarachter een tweede schrijversduo schuilgaat, het echtpaar Michael G. Jacob en Daniela De Gregorio.
Jacob doceert Engels als tweede taal en Gregorio doceert filosofie. Ze wonen in Italië en ook zij schrijven in het Engels. Zij publiceerden inmiddels vier historische trillers met aangenaam veel diepgang, allen spelend in het begin van de negentiende eeuw in Pruisen. Hanno Stiffeniis, magistraat in Lotingen, is steeds de hoofdpersoon.

Nieuwe opsporingsmethoden
De eerste twee uit deze reeks zijn al in het Nederlands verschenen en ik beveel ze u van harte aan. De eerste, kreeg de titel Kritiek van de criminele rede, werd gepubliceerd in 2006, in Nederland in 2009,  en introduceert de magistraat -officier van justitie zouden wij hem nu noemen- Stiffeniis als een enthousiast leerling van de filosoof Immanuel Kant.
Deze Pruisische denker, die leefde van 1724 tot 1804, publiceerde in 1789 zijn ‘Kritiek van de zuivere rede‘ en een jaar later ‘Kritiek van de praktische rede‘. In deze studies zoekt Kant een tussenweg tussen de twee stromingen van het achttiende-eeuwse denken. De rationalisten meenden dat je de wereld kon doorgronden, puur door te denken en redeneren, terwijl de empiristen volhielden dat alle kennis gefundeerd was op ervaringen. Het schrijversduo Michael Gregorio gebruikt deze filosofie als een soort grondbeginsel voor totaal nieuwe opsporingsmethoden.

Umberto Eco
De titel van hun eerste roman, Kritiek van de criminele rede, wekt de suggestie dat dit een derde publicatie van Kant betreft, maar nu gewijd aan het vermogen tot moorden in koele bloede. In handen van Hanno Stiffeniis, voor wie de leer van Kant voortdurend een richtinggevende rol speelt, worden deze filosofische denkrichtingen niet moeilijk en toch spannend beschreven. Ik maak niet graag vergelijkingen, maar bij het lezen drong toch de positieve overeenkomsten met Eco’s In de naam van de Roos op.

De auteurs hebben gedegen studie gemaakt van het Pruisen uit die tijd, maar komen toch niet met storende opsommingen van historische feiten. Ze geven blijk van intelligente inzichten op zowel psychologisch als filosofisch terrein. Het tijdsbeeld in de romans wordt overtuigend weergegeven.

Chaos in Pruisen
Europa is in de ban van Napoleon Bonaparte en de moorden in het eerste deel worden dan ook al snel toegeschreven aan spionnen, die chaos in Pruisen willen stichten. In deel twee, dat onlangs verscheen onder de titel Boetedagen, is Pruisen bezet door de Fransen. De sfeertekening is erg goed. De vertaling is vlot, maar de redacteur of corrector heeft bij deel één zitten slapen.

De romans van dit echtpaar verschijnen inmiddels in 25 landen. We mogen dus hopen dat Uitgeverij Querido snel komt met de vertaling van de volgende twee delen uit de reeks, die de titels A Visible Darkness (2009) en Unholy Awakening (2010) meekregen.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA