BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 augustus 2012 @ 09:30 door | Geen reacties

Een gouden tip

Het is mooi werk om anderen tips te geven over -in jouw ogen- mooie boeken. Nóg leuker is het als je daar weer tips voor terugkrijgt. Dat ervaar ik regelmatig met collega’s die leeservaringen uitwisselen.

Maar nu kreeg ik eens van een klant, de heer Castel, het advies ‘De muilezel’ van Juan Eslava Gatán te lezen. Ik ben hem daar dankbaar voor, want ik had dit boek niet zomaar zelf uit de kast gepakt.

Spaanse burgeroorlog
Een straatarme boerenzoon Juan Castro Pérez voegt zich bijna als vanzelf met zijn vrienden bij de socialistische opstandelingen wanneer in 1936 door een coupe van generaals in Spanje de Burgeroorlog uitbreekt. Maar al snel beseft hij het revolutionaire karakter van deze rode beweging. Hij wil helemaal geen omwenteling, want hij is dankbaar voor de rust en zekerheid, die grootgrondbezitter markies van Pineda als werkgever aan zijn familie in Andújar biedt.

Goede zaak?
Zonder aarzelen loop hij over naar de nationalisten van Francisco Franco en zet zich in voor de strijd tegen zijn vrienden. Zijn vader wordt vanwege deze vorm van desertie gevangen gezet, maar Juan blijft ervan overtuigd dat hij voor de goede zaak vecht.
Van dichtbij beleven we de verschrikkingen en zinloosheid van de vier jaar durende oorlog. Juan lost geen schot, maar vervult als korporaal ezeldrijver een belangrijke rol in het transport van wapens en munitie in het bergachtige frontgebied van Peñarroya.

Discussie
Wanneer Juan tussen de gevechten door zijn beste vriend ontmoet, ontstaat een discussie over zijn overlopen naar de partij van Franco. In dit gesprek tussen eenvoudige boerenzonen wordt haarscherp duidelijk op welke wankele argumenten van macht en bezit het hele conflict eigenlijk begonnen is. Juan raakt echter niet overtuigd en wordt door toevallige gebeurtenissen zelfs een held voor het Franco-kamp, dat in het voorjaar van 1939 de oorlog wint.

Een ogenschijnlijk simpel verhaal met ontroerende belevenissen en sterke dialogen. De recensent van NRC vond het een te eenvoudig verhaal. Maar het maakt meer dan duidelijk dat ideologieën uiteindelijk alleen maar verliezers opleveren.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA