BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

10 augustus 2012 @ 09:20 door | Geen reacties

Nieuwe websites voor Zeeuwse bibliotheken op komst

Over een maand gaan er in onze provincie vier nieuwe websites tegelijk de lucht in. Het gaat om de sites van de vier basisbibliotheken: Oosterschelde, Zeeuws-Vlaanderen, de Zeeuwse Bibliotheek en Bibliotheek Vlissingen.

Eén gezicht
De nieuwe websites van alle Zeeuwse bibliotheken gaan erg op elkaar lijken. Het wordt in feite een gemeenschappelijke site met één herkenbaar gezicht en een moderne uitstraling. Dat is nu nog niet het geval; klik maar eens op de links hierboven. Nu domineren er nog verschillende kleuren, logo’s en rubrieken. Op het eerste gezicht lijkt het wel alsof wij allevier een totaal andere dienstverlening hebben. Niets is minder waar natuurlijk. Want met een Zeeuwse bibliotheekpas kunt u in elke bibliotheek in Zeeland onder dezelfde voorwaarden lenen. Boek geleend in Vlissingen? Breng het gerust terug in Hulst.

Via de nieuwe websites zal onze samenwerking veel duidelijker naar voren komen. Achter de schermen werken we er samen al maanden aan. We overleggen en ondersteunen elkaar.

Wat gaat er veranderen?
Wat allereerst zal opvallen is dat de sites zijn vormgegeven volgens de landelijke huisstijl van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB). Daarnaast krijgt de website een heldere structuur die door elke bibliotheek naar eigen inzicht ingevuld kan worden. Vooralsnog bieden de websites geen wezenlijk nieuwe diensten aan, maar die zitten er op termijn wel aan te komen.
In 2013 kunt u bijvoorbeeld online betalen voor onze producten en diensten en hoeft u hiervoor dus niet meer naar de bibliotheek te komen.   Ook komt er een chatbot waarmee gebruikers vragen kunnen stellen aan de bibliotheek, zoals ‘Wat zijn de openingstijden?’of ‘Hoe laat begint de lezing van Saskia Noort?’. Het aanbod aan e-books wordt ook steeds groter, hopelijk kunnen we u voor het eind van het jaar voorzien van een aanzienlijke collectie digitale boeken.

Kostenbesparing
Grootste voordeel van de ‘gezamenlijke’ site in tijden van bezuiniging is het vergroten van de efficiency. We kunnen nu gebruik gaan maken van dezelfde content. Er is een centrale plek waar allerlei digitale informatie wordt opgeslagen ( foto’s, leestips, collectie overzichten, adressen). Die informatie kan iedere bibliotheek naar eigen inzicht plaatsen op de eigen website. Zo delen de bibliotheken hun informatie met elkaar. Dat scheelt natuurlijk een hoop kosten.

Landelijk project
De bibliotheken in Zeeland maken onderdeel uit van een landelijke proef. Wij zijn de eerste provincie in Nederland waarvan alle bibliotheken tegelijk overgaan op het gezamenlijke systeem.
Dit laatste gaat trouwens volgend jaar op landelijke schaal doorgevoerd worden. Alle bibliotheken in Nederland krijgen dan een zelfde soort website als wij. Die sites worden ontwikkeld door Stichting Bibliotheek.nl in opdracht van het ministerie van OCW. De stichting is opgericht om landelijk de digitale bibliotheek te versterken en ontvangt daarvoor subsidie van het Rijk. De bibliotheken kunnen hierdoor kosteloos overgaan op deze nieuwe website.

Wilt u vast een voorproefje van een biebsite-nieuwe-stijl? Onder andere Bibliotheek Haarlemmermeer  ging ons voor.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Internet

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA