BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

30 augustus 2012 @ 12:27 door | Geen reacties

Verboden voor toeristen!

Wanneer iemand zich goed voorbereidt op de vakantie en bijvoorbeeld met behulp van de bibliotheek vooraf leest en bekijkt wat er allemaal te beleven valt op de plaats van bestemming, sluit hij grote verrassingen eigenlijk al een beetje uit.
Toch overkwam mij deze zomer wel iets wonderlijks. Ik trof namelijk onverwacht een streng verbod van toegang voor toeristen.
Ik wist precies wat er allemaal te doen was in de zuidelijke regio van de Ardèche, Frankrijk. Natuurschoon, musea, te bezichtigen kerken… Ik had ze op een rijtje. Ook een grot stond daartussen; recent ontdekt en van een bijzondere schoonheid, omdat er Europa’s oudste grotschilderingen gevonden zijn. De grot Chauvet is zo kwetsbaar dat het publiek deze werken nooit in het echt te zien zal krijgen.

Expositie
De grot is in 1994 ontdekt en ligt op ongeveer honderd meter van de grootste toeristisch trekpleister van de streek: de Pont d’Arc. Een groter contrast is niet denkbaar. Op vijf minuten lopen van de rivier de Ardèche, waar duizenden kano’s per dag voorbij peddelen, is verscholen achter groen de nauwelijks vindbare ingang van Grotte Chauvet, waar de Europese schilderkunst uitgevonden lijkt. In het naburige dorpje Vallon Pont d’Arc is twee jaar na de ontdekking een expositie ingericht, waardoor je een beeld krijgt van houtskooltekeningen en beschilderingen, die 20.000 tot zelfs 32.000 jaar oud zijn.

Overgang
Na de Dordogne (Lascaux) en de Pyreneeën vormt de streek rond de Ardèche de derde regio in Frankrijk met belangrijke beschilderde grotten. Deze oudste schilderingen illustreren de overgang van de Neanderthaler naar Homo Sapiens, de Cro-Magnon mens die de laatste etappe vormde in de overgang van de nomadische prehistorische jager naar de bewoner van een vaste verblijfplaats, waar veelteelt en landbouw beoefend werden.

Beren- en mensensporen
Geleerden zijn ervan overtuigd dat de schildering van meer dan 400 verschillende diersoorten, waaronder wolharige neushoorns, grottenleeuwen, panters, uilen en antilopen, een uiting zijn van spiritueel bewustzijn. De grotten zijn over periode van tienduizenden jaren afwisselend bewoond geweest door grottenberen en mensen en bevatten van beiden enorm veel sporen die nog vele deccenia lang bestudeerd kunnen worden.

Documentaire
Werelderfgoed ontoegankelijk maken voor toeristen is bijzonder. Hierdoor blijft toegang tot al dit moois beperkt tot het erover lezen of op websites bekijken. Er is echter goed nieuws, want vanaf 22 november draait een prachtige documentaire over deze grot, ‘Cave of Forgotten Dreams’ van cineast Werner Herzog als 3D-film in onze bioscopen. De 2-dimensionale versie is al simpel te downloaden, maar ik mag u niets illegaal aanbevelen. De bioscoopversie kan ik echter bijzonder van harte aanbevelen, al was het alleen vanwege de bijzonder mooie filmmuziek.

De studie van deze grot vergt nog vele jaren onderzoek. Daarom wil men de grot voor toekomstige generaties intact laten, zodat er ook later nieuwe onderzoeksmethoden op toe te passen zijn. Had men die wijsheid maar gehad bij de ontdekking van de talloze Egyptische monumenten, die door de vernietigende effecten van toeristisch massabezoek hun belangrijkste archeologische waarde al lang hebben verloren.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA