BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

27 augustus 2012 @ 10:30 door | 2 reacties

Vliegende ratten in de bieb?

We hebben weer een bibliotheek-duif. En daar zal het vast niet bij blijven, want de eieren zijn deze week uitgekomen.

Duivenberichten
In een eerder blogbericht heb ik er al eens over gerept: elk jaar broeden er duiven in hetzelfde smerige oude nest in een hoekje van de dakgoot.
Hoewel de duiven door verschillende collega’s worden weggejaagd, blijven ze een hardnekkige voorkeur houden voor dit inmiddels helemaal ondergescheten nest. Door het raam op niveau 4 hebben we nu zicht op het derde nest van dit jaar. Er is inmiddels minstens één ei uitgekomen. We kunnen ons dus verheugen op jonge duiven. Nóg meer duiven.

Ratten
Want mensen die stadsduiven beschrijven als vliegende ratten, blijken gelijk te hebben. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de vogels levende ‘opslagplaatsen’ zijn van bacteriën die kunnen leiden tot ziektes bij mensen. Het medische vakblad Acta Veterinaria Scandinavica publiceerde over de bevindingen van een groep Spaanse wetenschappers.

Zij vingen 118 stadsduiven in Madrid en onderzochten de dieren, op aanwezige bacteriën. Zeven op de tien duiven bleken de Campylobacter jejuni-bacterie met zich mee te dragen, terwijl meer dan de helft was besmet met de bacterie Chlamydophila psittaci.

De eerste bacterie is één van de belangrijkste oorzaken voor acute diarree, de tweede kan na overdracht op mensen leiden tot griep en longontsteking.
”Deze data moeten worden meegenomen bij het beheren van de duivenpopulatie”, zo schrijven de opstellers van het onderzoek.

Voederbekeuringen
In verschillende steden wordt gezocht naar verantwoorde manieren om de stadsduiven te verwijderen, van haviken tot voeder-bekeuringen.
Met een gevoel van heimwee kijk ik nu naar Duifies, duifies, kom maar bij Gerretje uit de onsterfelijke serie Ja Zuster Nee Zuster.

Nieuwsgierig geworden naar duiven? Of naar infectieziekten? Of wilt u liever de liedjes uit Ja Zuster Nee Zuster nog eens beluisteren? Ook daarvoor kunt u terecht bij de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Vliegende ratten in de bieb?

  1. Joost schreef:

    In diverse AH’s in Rotterdam ben ik ook al duiven tegengekomen. Echt raar om ineens zo’n beest langs de broodafdeling te zien lopen.

  2. Marianne schreef:

    Gelukkig is bij AH het meeste brood verpakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA