BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

26 september 2012 @ 12:30 door | 3 reacties

Alle dagen feest

Koninginnedag, Dag van de Arbeid, Open Monumentendag en Rokjesdag: we kennen ze allemaal wel.

Maar wist u dat er ook een Wereld Toiletdag bestaat? En een Dag van de Scheiding (met gratis scheidingscheck)? Een Dag van de Supermarkt? En de Internationale Dag Tegen het Uitbuiten van het Milieu Tijdens Oorlog En Gewapende Conflicten? Ik verzin dit niet.

Pannenkoekdag
Wie verzint dit dan wel? Want sla de krant maar open en het is wel een Dag-van-het-een-of-Ander. Meestal een aandoening of een goed doel.
Er zijn zelfs ook mensen, dingen en groepen die een week claimen (Week van de Teek), of een maand (Maand van de Spiritualiteit) of gewoon maar gelijk een heel jaar (Jaar van de Historische Buitenplaats). Er zijn meer ‘bijzondere dagen’ dan dagen in een jaar. Op www.issuekalender.nl staan ze allemaal.

Overigens ontstaan ook Dagen om aandacht voor een product te vragen. Zo ontstonden Nationale Pannenkoekdag (een initiatief van Tefal) en Nationale Burendag (een initiatief van het Oranjefonds en Douwe Egberts).

Ballotage?
Ik vraag me af wie hierover gaat. Moet je je hiervoor ergens aanmelden? En is er dan ook een ballotagecommissie die onbetamelijke Dagen afkeurt?

Dr. Frank Jansen van de Universiteit Utrecht zegt in zijn artikel  ‘Zijn bijzondere dagen, maanden en jaren wenselijk?’ (Onze Taal, 2006) dat een organisatie zelf beslist of er een bepaalde dag komt.

“Die speciale dagen komen overal vandaan. Organisaties willen vaak met de beste bedoelingen aandacht vragen voor een belangrijk onderwerp. Meestal deprimerende onderwerpen: dag van de gezondheid, dag van duurzaamheid.”
Zelf wil hij wel eens wat anders. “Ik verlang soms wel eens naar iets ondeugends, zoals Knijp-de-verpleegster-in-haar-wang-dag of zoiets.”

Zelf dacht ik meer in de richting van Reageer-eens-op-een-blogpostdag…

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Alle dagen feest

 1. Gijs schreef:

  Ik ben wel heel blij dat ik jarig ben op de Dag van de Rookmelder!

 2. Joost schreef:

  Misschien een domme vraag, maar heb je gezien wat voor dag het vandaag is?
  http://www.theultimateholidaysite.com/holidays/2012-9/#!national-ask-a-stupid-question-day

 3. Joost schreef:

  @Gijs Ik ben heel toepasselijk jarig op Suikerkoekjesdag: http://www.theultimateholidaysite.com/holidays/2012-7/#!national-sugar-cookie-day. En op jouw verjaardag wordt deze toepasselijke dag gevierd: http://www.theultimateholidaysite.com/holidays/2012-10/#!cranky-co-workers-day

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA