BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 september 2012 @ 08:35 door | Geen reacties

Bibbers door sociale media

Het wordt steeds meer en langs verschillende kanten bevestigd: jongeren hebben dringend  begeleiding nodig om de verleidingen van de digitale media te weerstaan en onder controle te krijgen.

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij deed onlangs onderzoek naar de omgang van jongeren met sociale media en kwamen tot verontrustende conclusies. Ook wetenschappers uit Noord-Amerika en Azië waarschuwen voor het ontstaan van stress, depressies en andere ernstige psychische problemen bij zowel jeugd als volwassenen.  Newsweek publiceerde hierover deze zomer.

Het internet- en mobieltjesgebruik blijkt daarnaast effect te hebben op de ontwikkeling van onze hersenen, in het bijzonder de prefrontale cortex. Deze schijnt te krimpen bij veelvuldig online gedrag, zo meldt de hiervoor genoemde Academie.

Groeiende angst
Jongeren hebben een groeiende angst essentiële contacten en activiteiten te missen als zij hun sociale media niet goed bijhouden. In jargon wordt dit geduid als FOMO – Fear of Missing Out. Daarnaast voelen jongeren zich min of meer verplicht onmiddellijk te reageren op binnenkomende berichten of reacties.

Nieuw bewustzijn
De Nationale Academie voor Media & Maatschappij pleit voor het creëren van een nieuw bewustzijn bij jongeren, ouders en professionele opvoeders, waardoor jongeren de Sociale Media leren te relativeren en meer grip krijgen op hun eigen gedrag.
Scholen en bibliotheken wordt geadviseerd om voorlichting en begeleiding te organiseren over Social Media Stress en FOMO. Genoemde onderzoeken bieden tips die in praktijk gebracht moeten worden, bijvoorbeeld aan de hand van een mediadagboek.

Bibliotheek Vlissingen zet haar expertise op dit terrein graag in om aan deze problemen iets te doen. Dat doet zij door ook de positieve kanten van sociale media te benadrukken en vooral te streven naar een systematische begeleiding van scholieren in het verantwoord omgaan met media. Dat leer je niet door een workshop, maar alleen door van jongs af aan stelselmatig daarin begeleid te worden. Nu we inmiddels op elf basisscholen bibliotheekvestigingen én goed opgeleide mediathecarissen hebben, kan hieraan goed vorm gegeven worden.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA