BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

10 september 2012 @ 10:52 door | 1 reactie

Ik heb alles al

Heb je nog wensen voor je verjaardag?

Je zie die vraag al weken aankomen, maar je weet echt niets te bedenken. Eigenlijk heb je alles al. Ook wil je geen nutteloze cadeaus die in de kast belanden. Herkenbaar?
Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: wat moet je je vader, moeder of vriendin nu weer eens geven, ze hebben immers alles al. En als ze het niet hebben, dan kopen ze het.

Een ezel en een naaimachine
Mijn kinderen kregen laatst met mijn verjaardag een lumineus idee: ze gaven mij een ezel en een naaimachine cadeau.
Ik kreeg van hen een mooie felicitatiekaart van Oxfam Novib met daarop de tekst:

“Gefeliciteerd met je verjaardag.
Je krijgt van ons een ezel en een naaimachine cadeau.
Je krijgt het  echter  niet zelf, want het echte cadeau gaat naar iemand anders die het veel harder nodig heeft. Bovendien zou je niet weten wat je zelf met een ezel, laat staan een naaimachine zou moeten doen….”

Ik kreeg mijn cadeau niet in natura, maar symbolisch, via Oxfam Novib Pakt Uit. Wat een geniaal idee!

Iedereen blij
Ik ben superblij met mijn ezel en mijn naaimachine. De ezel gaat naar vrouwen in de sloppenwijken van Port Sudan, met de naaimachine kunnen vrouwen in Oeganda in hun eigen onderhoud voorzien.
Voor elke gelegenheid en prijs heeft Oxfam Novib wel een toepasselijk cadeau. Zo kun je bijvoorbeeld ook kippen, een toilet of een boot kopen.

Die naaimachine was overigens een niet zo subtiele hint naar mijn aversie tegen handwerken in het algemeen en naaimachines in het bijzonder. Het laatste wat ik met mijn naaimachine heb genaaid is wiegbekleding voor het wiegje mijn jongste zoon. In 1978. Ik heb het ding in 1980 geschonken aan Blijf van mijn Lijf.  Die waren er erg blij mee.

Vorige week werd mijn moeder 83. We hebben haar een geit gegeven. En een doosje geitenkaas. Reken maar dat ze er blij mee was!

Meer lezen over ontwikkelingssamenwerking? Of over het geven en zelf maken van cadeautjes? Ook daarvoor kunt u terecht bij de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Ik heb alles al

  1. Joost schreef:

    Een ander leuk en maatschappelijk verantwoord cadeau is iemand een ‘waardebon’ geven voor Kiva. Dit is een microkredietorganisatie waarbij je een bedrag kunt uitlenen aan iemand in een ontwikkelingsland die het investeert in bijvoorbeeld (inkoop voor) een winkel, en het na een tijdje weer terugbetaalt. Als het geld weer terug is kun je het weer opnieuw uitlenen, etc. Je kunt met een Kiva-waardebon iemand een bepaalde hoeveelheid geld laten uitlenen.

    Als je je nu aanmeldt kun je eenmalig $25 extra uitlenen bovenop je eigen lening. Kijk op http://www.kiva.org/invitedby/joost1787 voor meer info.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA