BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

15 oktober 2012 @ 11:01 door | Geen reacties

Beter ten halve gekeerd…

Vorige week publiceerde ik een blogbericht over de Krantenbank dat zoveel fouten bevatte, dat ik het maar teruggetrokken heb. De heer Francke van de Zeeuwse Bibliotheek was zo attent mij op de fouten te wijzen waardoor ik nu een beter beeld van de Zeeuwse Zeeuwse Krantenbank kan schetsen. Daarom hieronder een bijgewerkte versie van het eerdere blogbericht, ditmaal hopelijk zonder fouten…

Een aantal weken geleden kopte de PZC enthousiast dat hun krant nu van 1940 tot 2012 in de krantenbank van de Zeeuwse Bibliotheek te raadplegen is. Als je alle voorgangers van de PZC meetelt zijn nu 254 jaargangen Zeeuwse dagbladgeschiedenis toegankelijk gemaakt.

Ruim 730.000 pagina’s
Dit digitaliseringsproject, dat in 2008 startte, bereikte hiermee een belangrijke mijlpaal. Elk dagblad uit de naoorlogse periode bevat integraal de Walcherse editie van de PZC, direct gevolgd door de prints van de streekpagina’s van De Bevelanden, Tholen en Zeeuwsch-Vlaanderen. In totaal beslaat het ruim 730.000 pagina’s. De PZC maakte er een mooi filmpje van.

Verlanglijstje
Maar van afronding is nog geen sprake, want er blijven kranten op het verlanglijstje staan om het bestand verder te completeren. Kranten met algemeen Zeeuws nieuws kregen prioriteit bij het digitaliseringsproject en kunnen opgevolgd worden door meer regionaal georiënteerde bladen. Dagblad De Stem, dat vooral voor Zeeuws-Vlaanderen een belangrijke nieuwsbron was en is, kan nog niet digitaal gepresenteerd worden, omdat de rechten ervan niet verkregen worden. Daarnaast zijn er bladen, waarover de Zeeuwse Bibliotheek niet beschikt. Die zouden door andere archiefdiensten aangeleverd kunnen worden.

Onderzoek
Genealogisch onderzoek, zo wordt vaak geadviseerd, kan het beste beginnen met het opzoeken van het trouwboekje van je ouders en grootouders. Daaraan kan nu een advies toegevoegd worden: “vervolgens raadpleegt u de Zeeuwse Krantenbank op de namen van uw ouders en grootouders en mogelijk gaat er een historische wereld voor u open!

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA