BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 oktober 2012 @ 09:00 door | Geen reacties

Epibrerende dichters

Het leuke van in een bibliotheek werken is dat je soms de raarste dingen tegenkomt waar je helemaal niet naar zocht. Simpelweg omdat je niet van het bestaan afwist.  Zo trof ik bij toeval de Dichters van Epibreren.

Carmiggelt
Huh…  epibreren, wat is dat nu weer? Na enig zoeken, kwam ik erachter dat het woord epibreren afkomstig is van Simon Carmiggelt. Hij heeft het niet zelf verzonnen maar hoorde het van een ambtenaar die hem wegzond omdat het stuk waarop Carmiggelt zat te wachten, nog ‘geëpibreerd’ moest worden.

In de bundel ‘Ping pong’, schrijft Carmiggelt:

“‘Ik wou eens vragen,’ zei ik moeilijk, ‘u sprak zoëven van epibreren… het zal wel erg dom van me zijn, maar wat is dat eigenlijk?’
Een gemompel van bijval ging door de rijen en ook de ambtenaar keek licht ontroerd, toen hij mijn hand greep en sprak: ‘Dit is werkelijk een heel bijzonder ogenblik, meneer.’
‘Waarom?’ antwoordde ik.
‘Omdat u vraagt wat het betekent,’ zei de man. ‘Het betekent namelijk niets. Het is gewoon maar een woord. Ik heb het zelf verzonnen. Op een dag was er een lastige heer aan het loket, die ons haast wilde laten maken met een kwestie, die zijn tijd moest hebben. Ik zei: ‘Meneer, u hebt groot gelijk, maar geef ons nog een weekje om de zaak te epibreren. Het woord kwam vanzelf uit mijn volheid tevoorschijn. En het werkte uitnemend: de man ging getroost heen.’”

Poëzie in blik
Tot zover de oorsprong van de term ‘epibreren’. Nu de Dichters van Epibreren. Dit trio bestaat uit twee dichters en een multi-instrumentalist die samen een aardig cd’tje hebben gemaakt met de titel: ‘Wei epibreren’. Deze in blik verpakte cd laat 20 op muziek gezette gedichten horen; een originele vondst en natuurlijk te leen in de bibliotheek.

Maar voordat u tot reserveren overgaat,  eerst een voorproefje van één van de Dichters van Epibreren, Tjitske Hofman om een idee te krijgen van de gedichten. Het gedicht heet ‘Ik loop op elektriek‘ en komt uit de bundel ‘TV 2000’.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA