BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

18 oktober 2012 @ 11:29 door | 1 reactie

Nels boekentips

Ik kan er gif op innemen: als collega Nel mij een boek aanbeveelt, is het altijd raak. Gelukkig doet ze dat ook geregeld. Ze heeft een verbazingwekkend geheugen voor titels en auteurs en weet – vaak beter dan ik – wat ik ooit een mooi boek mooi vond.
Ze heeft het talent en de bevlogenheid om mensen en boeken te matchen. Veel lezers weten dit en zijn vaak teleurgesteld als ze eens met vakantie is: “O, is Nel er niet?”

Op haar aanraden – “Dit vind je een mooi boek, ik weet het zeker.” – las ik De bakkersdochter van Sarah McCoy.
Eigenlijk was ik was ik nooit zo weg van boeken over de Tweede Wereldoorlog. Maar blijkbaar zijn er uitzonderingen. En Nel had weer gelijk: ik vond het een prachtig en aangrijpend boek. Zo’n boek dat je maar niet kunt wegleggen.

Duitse bakker
Het is het verhaal over twee vrouwen die door een interview met elkaar in contact komen: de 79-jarige Elsie, van oorsprong een Duitse bakkersdochter en nu eigenares van een bakkerszaak in Texas, en de jonge journaliste Reba.
Het interview is aanleiding voor een terugblik op de betekenis van de Tweede Wereldoorlog op Elsie’s leven.
Daardoor verspringt het boeiende verhaal tussen Duitsland en Texas, en beslaat de periode 1938 (Kristallnacht)-2008. Het boek wisselt steeds van perspectief tussen de twee vrouwen, van het hedendaagse Texas naar het Duitsland tijdens het Naziregime.

Met andere ogen
Het verhaal laat je met andere ogen kijken naar het leven van de gewone burger in Duitsland in die tijd, de Jodenvervolging daar en het keiharde Lebensbornprogramma. Het laat zien hoeveel pijn en moeite het de mensen gekost heeft om dit alles te overleven.

De andere kant van het verhaal speelt zich zestig jaar later af in Texas, wanneer een journaliste Reba Adams er op uitgestuurd wordt om een feel-good kerstartikel te schrijven voor het plaatselijke blad.
Zij interviewt Elsie, een na de oorlog uit Duitsland naar de VS geëmigreerde vrouw over haar leven in Duitsland tijdens de oorlogsjaren.

Voor Elsie zijn Reba’s vragen een nare herinnering aan haar leven in Duitsland tijdens die laatste sombere jaren van de Tweede Wereldoorlog.
Twee verschillende vrouwenlevens – de een nog jong, de ander al oud – zijn met elkaar verweven in een prachtig verhaal.

Benieuwd geworden? Het boek is natuurlijk te leen in de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

One thought on “Nels boekentips

  1. Brian Quite schreef:

    Inderdaad Marianne, hulde aan Nel ! Wat een geheugen en inschattingsvermogen.

    Groet, Brian Q

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA