BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 november 2012 @ 11:39 door | Geen reacties

Bieb Loves Hart van Vlissingen

Ze groeien gestaag, de online social communities. Je kunt er kennis delen totdat er een heuse en serieuze encyclopedie ontstaat. Of schoolherinneringen uitwisselen waardoor je oude klasgenootjes tegenkomt. Zoeken naar maatjes van je oude cluppie en het contact verstevigen met die uit je huidige. Je ontmoet er ook je nieuwe vrienden. Of je speelt spelletjes met bekenden of onbekenden. En nu kun je ook de herinneringen uit je jeugd delen met stadsgenoten. Alles zonder dat je er de deur voor uit hoeft.

Weetjes
In 2001 ontstond Wikipedia als onafhankelijk project om een gratis online encyclopedie te realiseren, waarin niet exclusieve wetenschappers, maar iedereen redacteur kon zijn. De kracht achter deze nieuwe manier van delen van informatie zit vooral in de overlegstructuur, waarbij inhoudelijke discussie met iedere gebruiker mogelijk is. Niet lang daarna ontstond de behoefte om niet alleen kennis, maar ook persoonlijke zaken en belevenissen te delen.

Smoelenboek
Het in 2004 op de Universiteit van Harvard ontstane sociale netwerk Facebook werd in korte tijd zo populair dat de oprichters besloten het openbaar te maken. In 2008 kwam het ook in het Nederlands beschikbaar. Anno 2012 zijn wereldwijd een miljard gebruikers actief. Door de veelzijdigheid in uitwisselbare onderwerpen, is er een andere manier van het onderhouden van sociale contacten gegroeid.

Hart van Vlissingen
Maar ook het aanbod van herinneringen is verlegd. Tot nu toe waren het redacties van een blad, facebookpagina of blog die afbeeldingen van de stad publiceerden, al dan niet voorzien van een al dan niet persoonlijke kijk. Maar bij het onlangs opgerichte, en in korte tijd zeer populair geworden Hart van Vlissingen zijn het de gebruikers zelf die eigen foto’s en herinneringen kunnen uploaden en delen. Een schot in de roos; binnen slechts een paar maanden tijd heeft HvV dik 1700 fans op Facebook.

Community
De Bibliotheek Vlissingen omarmt dit erg leuke project. Juist om dat de redactie achter de website en facebookpagina hier niet zelf een aanbod creëert en een eigen mening verspreidt, maar een podium biedt aan iedereen. Dat sluit aan bij een van de uitgangspunten van de bibliotheek dat het delen van kennis en herinneringen bijdraagt aan verrijking van de samenleving. In korte tijd is deze community uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats voor huidige bewoners en zij die ooit zijn uitgevlogen. Naast het commentaar op de jongste geschiedenis van Vlissingen, zijn de weemoedige persoonlijke belevenissen van (oud) Vlissingers in de timeline ontroerend om te lezen. Juist daardoor krijg je een frisse en open kijk op de stad en haar bewoners.

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA