BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

7 november 2012 @ 10:00 door | Geen reacties

Papier versus beeldscherm

Ik heb sinds kort een e-reader. Vooralsnog als een van de weinigen in mijn omgeving. De meesten zeggen dat ze toch liever lezen in een ‘echt’ boek. Eentje van papier dus. Maar hoe prettig leest een e-reader eigenlijk?

Het leek me heel handig om een boek direct voor handen te kunnen hebben. Eén klik op de knop en binnen. En wat dacht je van een opgeruimde boekenkast en aanmerkelijk lichtere handbagage op vakantie? Zo kwam het dat ik twee maanden geleden een e-reader voor mijn verjaardag vroeg. Ik heb nu een prima reader binnen zijn prijsklasse (140 euro) in mijn bezit.

Leescomfort
Het gebruik ervan viel me in eerste instantie best wat tegen. Ik had gedacht dat het prima zou lezen maar ik moest er toch aan wennen. Het bladeren gaat relatief langzaam, vooral vergeleken met de huidige snelheden van de tablets. Het display ‘knippert’ even bij het omslaan. Het gebruik van een e-reader voelt zelfs een beetje als terug naar het Dos-tijdperk. Ik ging er ongemerkt vanuit dat het scherm net zo werkt als het touchscreen van een telefoon of tablet. Maar teksten vergroten met een vingerbeweging zit er bijvoorbeeld niet in. Daar heb je ‘ouderwetse’ knoppen voor nodig.
Deze nadelen komen door het speciale eInk beeldscherm. Dat zorgt ervoor dat het beeld niet schittert en net zo prettig leest als papier. En leesbaar is het zeker: absoluut geen last van schitteringen. En eerlijk is eerlijk: het went ook, dat trage bladeren. Een papieren bladzijde omslaan, duurt immers langer.
Erg groot voordeel vind ik dat een reader heel licht is en dus prettig vasthoudt. Je kunt de ‘dikste’ boeken met één hand vasthouden zonder welke vorm van kramp dan ook.

Conclusie
Al met al is mijn gebruikerservaring dat het een prettig leesmiddel is, maar absoluut nog geen volledige vervanger van het papieren boek. Daarvoor zijn er nog te veel nadelen. Een gemis is bijvoorbeeld dat een reader geen kleurenafbeeldingen toont. Best wel belangrijk bij informatieve boeken (denk aan foto’s van recepten in kookboeken of tabellen en grafieken in studieboeken). Ook snel bladeren is vanwege de traagheid er niet bij.

Voor wie?
Een reader is voorlopig vooral geschikt voor de veellezer die boeken leest zonder afbeeldingen. Iemand die niet al teveel bladert en een boek in chronologische volgorde leest. Vooral romanlezers dus. Ook al herken ik mijzelf niet helemaal in bovenstaande beschrijving, toch ben ik blij met mijn readertje. Net als collega Peter Q. trouwens. Want ongemerkt is mijn leesintensiteit toch flink verhoogd. Lezen is nu zo gemakkelijk!

Workshop in de bieb
Wil je ook digitaal lezen maar twijfel je nog? Kies je bijvoorbeeld voor een e-reader of een tablet? Mijn collega Ricardo heeft zich ondertussen gespecialiseerd tot onze e-reader deskundige. In de workshop e-readers kun je kennismaken met dit medium. Hij geeft een beknopte uitleg en daarna kun je  zelf gaan experimenteren.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA