BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 december 2012 @ 09:00 door | Geen reacties

Vlissingen aan Zee

In een aantal heel veel publicaties ligt Vlissingen aan zee. Er is filmwhiskey en jazz at sea. In andere stroomt de Westerschelde langs de boulevards. Op oude en nieuwe kaarten zijn de namen van de stroomgeulen sterker weergegeven dan de naam van de grote plas zelf. Blijft de vraag: aan welk water ligt Vlissingen nu echt.

Plaatsbepaling
Die vraag ontstond doordat ik voor de Bibliotheek Vlissingen bezig ben met met de eindredactie van een onderzoek naar de naamgeving van Vlissingen. Daarvoor worstelde ik mij door heel veel plattegronden, historische kaarten, kranten, boeken, films en dito afbeeldingen.
Bijna overal is wel duidelijk waar Vlissingen ligt: op de zuidpunt van het eiland Walcheren. Een eiland is door water omgeven. Althans: voor Walcheren was dat zo totdat de Sloedam werd aangelegd om post per trein van Duitsland naar Engeland te kunnen vervoeren. Sindsdien schieren we aan Zuid-Beveland.

Waternamen
Maar de naam van dat water blijft een bron van twist. Zo lijkt het althans. Vooral in andere talen ligt Vlissingen wat vaker aan zee.  ‘Am Meer’, zeggen de oosterburen. De Engelstalige Wikipedia zegt echter vertwijfeld: ‘…between the Scheld river and the North Sea…’, waaruit een zekere grens zou moeten blijken. Maar welke grens? Waar houdt de Westerschelde dan op en waar begint nu eigenlijk de Noordzee?

Vraag het op Internet
Wanneer je online probeert gerichte vragen te stellen via opzoekmachines, loop je al gauw tegen het probleem dat overal wel informatie of een mening over te vinden is, maar dat niet alle feiten gedegen zijn onderzocht.
In Vlaanderen heeft de regering ingegrepen en een geweldige website opgezet, waar serieuze vragen door serieuze wetenschappers worden beantwoord. En daar trof ik zo waar het antwoord op de vraag: ligt Vlissingen aan zee of de Westerschelde? Het antwoord is even simpel als ingewikkeld. Ja en nee, dus. Maar wel erg leuk dat een professor daar tijd in heeft gestoken!

Sleutel
Misschien ook een opsteker voor de inwoners. Op de vraag waar ze wonen zeggen echte Vlissingers: “aan het einde van de spoorlijn” of  “het eind van de A58” en zelfs “aan het einde van de wereld“.
Onterecht: de nummering van de huizen begint van oudsher bij het water. Bij alle andere plaatsen in Nederland bij de kerk in het midden. Een oud Duits spreekwoord, gevonden in de Deutsches Sprichwörter-Lexikon verwoordt het nog leuker: ‘Vliessingen ist der Schlüssel zu Niederland’.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA