BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 januari 2013 @ 09:44 door | Geen reacties

Boek aan gort

Er zijn dingen die je gewoon niet doet. Dingen die je vroeger al niet mocht zoals klikken, wijzen en met zand gooien. En zéker niet in boeken knippen.

Wat dat laatste betreft zijn er uitzonderingen: de boekensculpturen van de Amerikaanse papierkunstenaar Brian Dettmer.
Hij maakt echt prachtige boekcreaties waar je uren naar kunt kijken Ze zijn bijna te mooi om waar te zijn. En net zoals bij scheepjes in een fles vraag je je af hoe hij dit in hemelsnaam voor elkaar krijgt. Hij vertelt erover in deze video.

Boekenchirurg
Dettmer begon zijn carrière met schilderen maar schakelde later over naar een nieuwe kunstvorm, die door sommigen toepasselijk boekenautopsie wordt genoemd.
Boekenchirurg Dettmer snijdt zich een weg door plaatjesboeken zoals atlassen, medische boeken en encyclopedieën.
Met scalpelmesjes, liniaal, pincet en engelengeduld ontleedt hij letterlijk boeken. Bladzijde voor bladzijde wordt gedeeltelijk weggesneden. Hierdoor ontstaat een soort kijkdoos in de vorm van een boek.

Recyclen
Hij beeldhouwt net zo lang aan het boek tot er een sculptuur ontstaat. Daarna zet hij het in de lak. Zo maakt hij kunst en schenkt hij afgedankte boeken bovendien een tweede leven.
Dettmer exposeert inmiddels over de hele wereld. Ook is zijn werk te vinden in talloze internationale musea, zoals het Museum of Art and Design in New York, Museum of Contemporary Art te Atlanta, het Museum Rijswijk en het Illinois State Museum.

Wat zou ik graag een expositie van zijn werk in onze bibliotheek zien!

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA