BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

14 januari 2013 @ 10:09 door | Geen reacties

Ieder zijn mening…?

Geniet u er ook zo van dat het provinciaal dagblad of de provinciale omroep ons elke dag stellingen voorleggen in de hoop dat daarop massaal gereageerd wordt? Als je het zo eens bij elkaar optelt, dan is het bombardement van meningen en opinies, dat dagelijks op ons afkomt, gigantisch. Het meest bloedarmoedig zijn de polls, zoals ‘de ‘stellingen’ in de PZC of de ‘stemmingen’ van Omroep Zeeland. Die bevorderen het zwart-wit denken, want je bent voor of tegen, argumentatie doet er niet toe.
De archieven van die rubrieken laten ook nog eens zien hoe interessant de kwesties allemaal zijn: zo vindt 84% van de 842 PZC-lezers dat basisscholen alcoholvoorlichting moeten geven en 69% van 906 lezers vindt dat je Sinterklaas op 5 december behoort te vieren. En dan wordt deze rubriek ook nog eens gebracht onder de slogan: ‘Meningen doen ertoe!’

Bombardement
Genoemde krant en omroep vallen ons natuurlijk maar in bescheiden mate lastig. Dat kan je geen bombardement noemen. Het begint me pas zwaar op de maag te liggen als ik ook de rubrieken ‘Lezers schrijven’ erbij tel of tussen de middag op Radio 1 ‘Standpunt NL‘ en op de Zeeuwse radio-omroep ‘Zegt u het maar‘ hoor.
Deze rubrieken hebben gelukkig wel meer ‘vlees’ op het bot, omdat je er ook de argumenten bij hoort. Maar de grofheid, het racisme en de totale onverdraagzaamheid ten opzichte van bijna iedereen druipt er wel bijna elke uitzending een keer vanaf.

Recht
Iedereen in Nederland heeft het grondwettelijk recht op vrije meningsuiting, dus dat zal ik natuurlijk niet bevechten. Ik vraag me echter wel af of we niet uit de bocht vliegen door de lawine aan meningen en de ongenuanceerdheid ervan.
Landelijk wordt er van dit alles ook nog archieven bijgehouden, zoals de Sociale Databank Nederland, een platform voor sociale, economische, politieke en monetaire onderwerpen. Alleen het radioprogram Standpunt NL heeft al een archief met ‘onze’ meningen over meer dan 16.000 stellingen. Meer dan de helft hiervan gaat over politieke thema’s. Maar hierdoor weten we ook of Nederlanders denken of ‘wij’ in de ogen van buitenlanders ook buitenlanders zijn? Of ‘wij’ vinden of aanhoudende broekhoest reden mag vormen voor ontslag.

Debat
Rosanne Hertzberger, columniste van NRC Handelsblad, brak recent een lans voor al die meningen. Wat haar betreft kan het nooit te veel zijn. Zij hoort liever de mening van de gewone burger, dan die “van de vermaledijde experts, de beroepskletsers die hun eigen vakgebied zo belangrijk vinden.” Zij is moleculair microbioloog, dus zij mag de wetenschappers aanpakken.

Maar dat om die reden de microfoon vaker onder de neus van argeloos winkelend publiek gehouden moet worden, kan daarvoor toch geen oplossing zijn. Dat vindt Rosanne ook niet, zo blijkt. Ze schrijft: ik hoop helemaal niet dat de opiniestroom wordt getemperd, integendeel – ik hoop dat we uitbarsten in een kakofonie van argumenten en stellingen en tweets en dat iedereen zich vol enthousiasme mengt in het debat.’ Maar dan komt de aap uit de mouw: Hertzberger stelt: ‘belezen leken mogen, nee moeten zich mengen in dat debat.’

Kabaal
Ik wil geen stelling nemen voor of tegen opinies. Ik wil geen uitzonderingen maken dat alleen belezen leken mee mogen denken. Ik wil alleen een oproep doen om eens naar al die meningen en opinies te luisteren. Om eens te overwegen of in het gehoorde of gelezene iets van waarde zit, waarmee onze eigen mening te verbeteren valt. Want alleen met het versturen van je ‘ingezonden brief’ of met het uitkramen van jouw mening om er vervolgens de hoorn op te leggen, bereiken wij niets anders dan kabaal.


	

Auteur

Rubrieken Nieuws

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA