BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

28 januari 2013 @ 12:12 door | 2 reacties

Je andere ik

Mijn schoonzus ziet er uit als een lief, klein jongetje. Gek genoeg ziet haar schoondochter eruit als datzelfde jongetje. Maar ook de eindredacteur van dit blog, die toch al aardig op leeftijd is,  ziet er uit als (weliswaar een ander) klein jongetje. En geloof het of niet: een ex-collega van mij ziet er uit als een boot. Verwarrend? Ben ik ineens koekoek? Nee hoor, ik wil het even hebben over uw profielfoto op Facebook.

Smoelenboek
Facebook begon als smoelenboek voor studenten. Handig om studiegenoten te vinden met dezelfde interesses. Daar hoorde dan ook een pasfoto bij. Eenmaal opengesteld als openbaar sociaal medium, werd het principe van smoelenboek in ere gehouden. Maar gaandeweg sloop de commercie tussen de regels en raakte de portemonnee van Marc Zuckerberg gevulder.

Spelletjes
Naast advertenties -op maat gesneden van je belevingswereld- deden de spelletjes hun intrede en ja, het is niet handig om, als je baas ook op Facebook zit, tijdens kantooruren betrapt te worden. Maar ook kun je interesses plaatsen die je liever niet wilt delen met je vrienden, familie of partner. Daarom ontstonden anonieme accounts met avatars. Daarna was het een kleine stap om ook in autonieme accounts je profiel te niet te voorzien van je eigen foto, maar datgene waar je voor staat, waarop je verliefd of trots bent of hoe je je voelt. Grootouders werden hun kleinkinderen, rouwenden een ondergaande zon en de ex-collega dus een bootje.

Vrienden
Maar nu had ik een probleem. Op zoek naar een vriend die ik al een hele tijd niet meer gezien had, trof ik op Facebook drie dezelfde namen. Om welke reden dan ook hadden alle drie besloten hun gegevens voor de buitenwereld te verbergen. Maar ook hun profielfoto’s waren anoniem. De een geheel onzichtbaar, de tweede met een avatar, de derde een antieke auto.

Telefoonlijst
De vriend heb ik uiteindelijk gevonden. Niet via Facebook, maar in mijn archief trof ik nog een klassenlijst van 40 jaar geleden met telefoonnummers, wel nog met 8 cijfers. Met wat geGoogle kon ik dat naar het huidige 10-cijferig systeem omzetten. Zijn ouders leefden nog en verwezen me door. Hij bleek ook helemaal niet op Facebook te zitten, maar we hebben nu wel contact via e-mail. Zijn huidige profielfoto stuurt hij nog op.

Maar omdat mijn facebookadressen automatisch worden gesynchroniseerd met mijn smartphone telefoonlijst, zie ik wanneer òf mijn schoonzus òf haar schoondochter me opbellen, op het beeldscherm niet hun eigen knappe gezicht, maar dat van mijn neefje verschijnen…

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Je andere ik

  1. Uitleentje schreef:

    Hè? Jij had nu toch juist ’n tablet voor je sociale media accounts etc. aangeschaft en zo’n simpele, degelijke telefoon puur om te bellen? Lijkt me een heel goede oplossing voor dit soort vervelende synchronisatiezaken…

    1. DickyPedia schreef:

      Haha, ja, klopt, ik moet me nog verder verdiepen in wat wel en niet wordt meegenomen in de synchronisatie. Beide synchroniseren nu via Exchange met mijn centrale adressenbestand. Facebook ook en die neemt de profielfoto’s mee…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA