BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

21 januari 2013 @ 12:30 door | Geen reacties

Onweerstaanbaar en/of onuitstaanbaar

De biografie ‘Mart Smeets’ door Kees Sluys las ik onlangs  in twee avonden uit. Thuis op de bank -terwijl de harde wind en regen tegen de ramen beukten – werd ik meegesleurd door leven en werken van deze beroemde mediapersoon.

Opgegroeid met Studio Sport op de zondagavond – ‘bord op schoot’ – (wat ik verder voor mij onduidelijke redenen een waardeloze uitdrukking vind) was de rijzige gestalte van Mart Smeets dus al op zeer jeugdige leeftijd gemeengoed in mijn wereldje.

Interviews
Kees Sluys (freelance journalist en oud-redacteur van de VPRO Gids) heeft duidelijk de tijd genomen voor deze prettig te lezen biografie. Naast een bijna chronologische weergave van het leven van Smeets sprak hij uitgebreid met zijn onderwerp, met diens familie, oud-collega’s en vele anderen uit zijn omgeving. Hierdoor krijgt het geheel een behoorlijke diepgang.

Openheid
Persoonlijk vond ik de passages waar Smeets vertelt over zijn gezinsleven (en vooral het mislukken daarvan door bijna 365 dagen per jaar van huis te zijn voor de vele sportreportages, lezingen, radiowerk etc.) het meest tot de verbeelding sprekend.
Hij legt hier een openheid aan de dag die ik daarvoor nog niet had gezien of gelezen. Smeets houdt niet zo van interviews, vandaar. Laat staan dat hij dan het achterste van zijn tong laat zien.

Passie
Mart Smeets is een man met vele gezichten en interesses. Passies beter gezegd. Of je van hem houdt of niet, feit blijft wel dat hij enorm op de hoogte is van bijna alles wat er in de sportwereld leeft of heeft geleefd.
Maar ook op het gebied van bijvoorbeeld de (pop)muziek legt de man een grote liefde aan de dag. Getuige zijn wekelijkse column in de Vara Gids waar hij iedere editie een CD recenseert maar ook het radioprogramma ‘For the record’ dat hij samen met muziekvriend en ‘pop professor’ Leo Blokhuis samenstelt en presenteert.

Arrogantie
Uiteindelijk ben ik toch iemand die Smeets bewondert, maar dat velen hem verguizen kan ik me ook goed voorstellen. Enige arrogantie die bijna naar megalomanie leidt zijn eigenschappen waarmee je weinig vrienden maakt. Zeker in ons ‘kikkerlandje’, waar alles wat boven het maaiveld uitsteekt het liefst net zo vlak wordt gemaaid als het grasgazonnetje van de buren.

Een aanrader dus voor iedereen die van Mart Smeets houdt maar zeker ook voor hen die hem verguizen. Uiteraard verkrijgbaar bij ons in bibliotheek ’t Spui (waar trouwens ook tal van andere biografieën te leen zijn), net als de makkelijk weglezende werkjes van Smeets zelf.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA