BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 januari 2013 @ 16:32 door | 2 reacties

Weg nachtrust…

Vroeger had ik een mobiele telefoon om ook onderweg bereikbaar te zijn. Met de introductie van de smartphone ben ik steeds mobieler geworden. Onderweg mijn email lezen was een van de eerste gemakken. Ondertussen kan ik boodschappen uitzoeken, nieuwsberichten lezen, TV kijken, documenten aanmaken en bewerken en boeken lezen.
Onlangs deed de grotere broer van de smartphone, de tablet, zijn intrede in mijn leven. Tegelijkertijd ontdekte ik een nieuwe dienst van de bibliotheek en het was gedaan met mijn nachtrust.

Mobiel lezen
Vooral het onderweg kunnen lezen was wel zo fijn. Tijdens vakantietripjes met de camper hoefde ik niet meer een kist met boeken mee te sleuren. Echter, het schermpje is wel erg klein. ’s Avonds in bed nog even lezen leidde ertoe dat ik wel eens wakker werd met de smartphone nog in mijn hand.
De e-reader deed zijn intrede. Door het enorm snel groeiende aanbod aan e-boeken en de mogelijkheid om via WiFi aanvullende informatie van de leesvoer in te winnen, kon ik de verleiding niet weerstaan. Door documenten van vergaderingen en colleges in te scannen, geen gezeul meer met ordners en mappen. Het scherm van de e-reader vond ik veel prettiger dan het glanzende scherm van de tablet. Bovendien leeft de accu van de e-reader dagen langer.

Laptop
Alleen voor het bewerken van foto’s, schrijven van grote lappen tekst en het maken van arrangementen voor mijn orkesten was ik nog afhankelijk van mijn laptop. Die had ik destijds ook al verkozen boven de PC omdat ik ‘m makkelijker mee kan nemen.
Maar ik zocht toch nog naar een mogelijkheid om nog mobieler te zijn, vooral na de verhuizing van mijn moeder naar een verpleeghuis. Daar is (nog) geen Wifi. Toch wil ik mijn belevingen met haar delen. De smartphone is echter te klein om mijn foto’s te kunnen tonen en de laptop in de trein meenemen is toch wel een gedoe.

Tablet
Omdat mijn belabonnement ten einde liep, overlegde ik met aanbieders en een van hen had een genereus aanbod: neem in plaats van een duur all-in bel- en internettabonnement, een tablet met WiFi en 3G, waarmee je overal je sociale contacten kan onderhouden via social media en chat, documenten lezen en bewerken, internet surfen en foto’s bekijken. En neem om te bellen weer ‘gewoon’ een eenvoudige telefoon.

Online lezen
In een vloek en een zucht was het geregeld en op de eerste dag van mijn nieuwe gadget bedacht ik voor het slapen gaan om in plaats van verder te lezen op de ereader, nog even met de tablet te spelen.
Al gauw belandde ik op de site van onze eigen Bibliotheek Vlissingen. Daar ontdekte ik de mogelijkheid om online boeken te lezen. Ik besloot de proef op de som te nemen en voor ik het wist las in één ruk een aangeboden boek uit. Daar gaat mijn nachtrust!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

2 thoughts on “Weg nachtrust…

 1. Els Voet schreef:

  Ik vind dit een heel leuk verhaal om te lezen.
  Ik zie er veel gelijkenissen in, die mij ook zijn overkomen.
  Bij mij komt de “ouderwetse” MP3-speler weer om de hoek kijken…..
  Sinds ik een cursus Spaans volg, staan de audio-bestanden ook op mijn MP3-speler, zodat ik voor het slapen gaan, tijdens mijn werk (soms) etc. mijn lessen kan volgen!
  Met vriendelijke groet,
  Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA