BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

6 februari 2013 @ 08:30 door | 1 reactie

Eenzame uitvaarten

Af en toe lees je in de krant het trieste verhaal van een dode die pas na dagen in huis gelegen te hebben, gevonden wordt. Of van een onbekende die uit een gracht wordt gedregd. Of een anonieme zwerver die dood onder een brug wordt gevonden.
Niemand die deze persoon heeft gemist. Reden van ontdekking was vaak toeval of misschien belde de buurvrouw de politie, omdat het zo stonk een paar huizen verder op. Dit zijn mensen die begraven worden zonder dat er nabestaanden en/of vrienden naar hun begrafenis komen.

Poule des Doods
Speciaal voor deze mensen is de Poule des Doods in het leven geroepen (leuke woordspeling). Een aantal dichters die speciaal voor de mensen die eenzaam begraven worden een gedicht schrijft en dat voordragen op de begrafenis. “Omdat ieder mens de moeite waard is om over na te denken.”
De dichters weten verder niets van de overledene, soms niet eens een naam. Heeft iemand zelf voor die eenzaamheid gekozen of is het onbedoeld zo gelopen? En wat schrijf je dan voor zo iemand?  Daarom is hier een gedicht te beluisteren van de dichter en initiatiefnemer F. Starik, om u een idee te geven.

Tot zover
Er bestaat ook een uitvaartmuseum met de toepasselijke naam: Tot Zover. Het is gevestigd aan, hoe kan het ook anders:  de Kruislaan, begraafplaats, crematorium en gedenkpark De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Daar is nog tot 24 februari een tentoonstelling te zien over de eenzame uitvaart. Er zijn foto’s te zien van de uitvaarten, er wordt een fragment van vertoond van de documentaire die over de Poule des Doods is gemaakt, en er zijn interviews te horen met de dichters.

Eenzame uitvaart
Mocht u alleen interesse hebben in de gedichten en de verhalen die achter de eenzame uitvaart schuilgaan, die kunt u thuis vanuit uw luie stoel bestellen bij de bibliotheek. Ze zijn gebundeld in het door F. Starik samengestelde boek ‘De eenzame uitvaart’. Het bevat 41 verhalen, 41 eenzame uitvaarten en 41 gedichten.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

One thought on “Eenzame uitvaarten

  1. PeterQ schreef:

    Vind die Poule des Doods een prachtig initiatief. De gelijknamige documentaire van Astrid Bussink zag ik ooit bij Het Uur van de Wolf. Vond ik ontroerend en indrukwekkend. Jammer dat die docu nu nergens meer online terug te bekijken is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA