BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

26 februari 2013 @ 09:35 door | Geen reacties

Klein leesvoer, groot genoegen

‘Terugkeer ongewenst’, de monumentale roman van Charles Lewinsky, was onbetwist het mooiste boek dat ik deze winter las; in december om precies te zijn. Enthousiast geworden door Lewinksky’s schijfstijl, zette ik kort daarna een eerdere roman, ‘Het lot van de familie Meijer’, op mijn ereadertje

Dik anderhalve maand later ben ik nog steeds niet verder gekomen dan de eerste 10, 20 pagina’s. Door omstandigheden die buiten de scope van dit blog vallen, stond ik opeens niet meer te trappelen om te beginnen aan opnieuw zo’n dikke pil, ditmaal ook nog mét stamboom en verklarende woordenlijst. Maar mijn leeshonger bleef…

Schot in de roos
Op zoek naar een kleiner, behapbaar en lekker leesbaar, liefst spannend boekje dus. Toen schoot me weer te binnen dat Bram Dehouck met zijn bekroonde ‘Zomer zonder slaap’ ooit precies zo’n boek met dergelijke kwalificaties had afgeleverd. Op zoek naar meer trof ik in onze bieb zijn laatste thriller ‘Hellekind’ aan, en dat was opnieuw een schot in de roos. DeHouck blijkt een specialist in compacte, originele en goed geschreven ‘thrillertjes’.

Vanaf de eerste pagina wordt je direct meegezogen in een wrang en sinister familiedrama. Een vrouw komt overstuur op een politiebureau om te melden dat haar ex-man hun zoon Sam om het leven gaat brengen. De man in kwestie is een gerespecteerd huisarts, die echter de kluts behoorlijk kwijt lijkt: hij is er rotsvast van overtuigd dat Sam psychopathisch is en een bedreiging vormt voor iedereen in zijn buurt.

Hellevader?
Al snel draait het allemaal om de vraag of Sam echt een ‘hellekind’ is, of de huisarts wellicht een ‘hellevader’. Uit goed gedoseerde flashbacks wordt al snel duidelijk dat de vader namelijk zelf in zijn jeugd ook de nodige trauma’s en krassen op de ziel heeft opgelopen. Knap om te lezen hoe in de loop der jaren het beeld van diens zoon geleidelijk verandert in een obsessief waanidee (?).

Kortom, een meeslepende en complexe geschiedenis met een verrassende ontknoping, glashelder verteld in zo’n 180 bladzijdes. Enige nadeel: je hebt het in een middag/avond uit.
Daarom direct aansluitend ook maar Dehouck’s debuut ‘De Minzame Moordenaar’ gelezen; eveneens in recordtempo, eveneens met veel plezier.

De drie titels  van Bram Dehouck zijn te vinden in (en te reserveren via) de Zeeuwse catalogus.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA