BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

1 februari 2013 @ 08:40 door | Geen reacties

Water in nood

Op 1 februari 1953 beukte het woeste water van de Westerschelde gaten in de Boulevard, sloeg over de huizen, stroomde door de openstaande sluis, en de lager gelegen binnenstad liep vol. Zestig jaar later, besteden Bibliotheek Vlissingen en het Gemeentearchief Vlissingen aandacht aan deze angstige nacht. Naast fototentoonstellingen op beide locaties worden ook nieuwe publicaties geopenbaard.

Watersnood
Van hongersnood spreek je bij voedselschaarste. Watersnood lijkt in eerste instantie op een tekort aan water, maar op 1 februari 1953 stond het tot aan de lippen. Voor veel Vlissingers in de binnenstad nog wel meer dan dat. Ooggetuigen kunnen nog steeds de chaos en de geur in herinnering halen. Voor hen die vandaag nog sporen zoeken is zichtbaar gemaakt hoe hoog het water destijds stond. Bijvoorbeeld op het gevelsteentje in de St. Jacobsstraat, op de bordjes midden in de St. Jacobskerk of bij de Koopmanshaven.

Beleving
Zelf kwam ik 10 jaar later in Vlissingen wonen. Zoals met veel rampen werd er toen niet over gesproken. Ja, op Schouwen was het erg geweest. Maar Vlissingen? Ach, nat. Zand erover. Schoonmaken en opnieuw beginnen. Zo ging het al eeuwen. Niet alleen na de zoveelste aanval van het onstuimige water op de beschutte woonomgeving, maar ook na oorlogen en uitbrekende ziekten.
Daarom zag ik in 1963 nog nauwelijks foto’s van 1953. Alleen het boek De Ramp stond in de boekenkast van mijn vader. En slechts uit overlevering wist ik dat het water in de winkel (we woonden Walstraat 64, het pand wordt weerspiegeld op de foto) tot aan de hoogste schoenendozen in de rekken stond.

Door digitalisering van foto’s, archieven, ooggetuigenverslagen en documenten krijg ik nu alsnog de kans om naast fantasie en droge historische  kennis, ook de schok te beleven van de kruidenier in de Walstraat bij het zien van zijn winkel wanneerhet water weer is weggespoeld. En niet alleen het water…

Overstroming
Deze ramp was niet de eerste en ook niet de laatste. En stond ook niet op zichzelf. Het Gemeentearchief Vlissingen legt de link in de expositie ‘Het Ziedende Water’. Daar wordt ook een beeld geschetst van vroegere overstromingen. In de Bibliotheek Vlissingen wordt een sfeer uit 1953 geschapen met foto’s uit het Gemeentearchief en alledaagse gebruiksvoorwerpen uit die tijd.

Leesvoer
Tijdens een bomvolle lezing vertelde John Brosens gisteravond over zijn boek ‘Peddelen in de Palingstraat’. Uit het tijdschrift ‘Den Spiegel’ (van de Vereniging Vrienden van het Zeeuws maritiem muZEEum en het gemeentearchief Vlissingen) wordt door onze bibliotheek een artikel van Jan Hintzen als overdruk digitaal aangeboden. Voor hen die hongeren naar nog meer informatie: in de collectie van de bibliotheek is veel terug te vinden.

Auteur

Rubrieken Nieuws, Vlissingen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA