BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

4 maart 2013 @ 09:20 door | Geen reacties

An Englishman in New York

De mens en muzikant John Lennon lijkt mij iemand die nauwelijks introductie behoeft. Voor de weinigen die nog nooit van hem gehoord mochten hebben: Lennon was de oprichter van The Beatles. Deze ongekend populaire popgroep uit Liverpool had in de jaren zestig van de vorige eeuw de wereld aan hun voeten liggen.
Als componist van zeker de helft van het Beatles-repertoire,  maar ook als zanger en gitarist drukte Lennon zijn stempel op deze band. Verder wordt hij gezien als een spreekbuis van zijn generatie in die tijd.

DVD
De DVD ‘Lennon NYC’ die ik onlangs thuis bekeek gaat niet over Lennon’s Beatles-jaren, maar over zijn periode in New York van later datum. Na de split van The Beatles in 1970 vestigde hij zich in deze wereldstad zijn vrouw, de Japanse kunstenares Yoko Ono. De laatste tien jaar van zijn leven zou hij hier ook grotendeels doorbrengen. Hij had zijn hart verpand aan ‘The City That Never Sleeps’ en omgekeerd bleek dit ook het geval.

Smullen
Binnen het tijdsbestek van een kleine twee uur geeft regisseur Michael Epstein een overzicht van de ex-Beatle tijdens deze periode. Ik vond deze documentaire werkelijk om van te smullen. Alle aspecten van dit bijzondere mens tijdens zijn verblijf in New York passeren de revue. Zowel zijn eerste jaren als politiek activist, de strijd om zijn verblijfsvergunning (the Greencard), als de opvoeding van zijn zoontje Sean -waar hij zich  in ‘The Big Apple’ bijna geheel aan wijdde-  worden uitgebreid belicht. Verder komt natuurlijk Lennon’s soms moeizame maar zeer intense relatie met Yoko Ono voorbij, maar ook de muziek die hij in de Verenigde Staten maakte.

Mijn conclusie na het zien van deze documentaire: John Lennon was ook maar een mens. Maar wel ‘every inch’ eentje van het bijzondere soort, het soort dat eens in de honderd jaar of meer voorkomt.
Nieuwsgierig geworden? Deze DVD is te leen in onze bibliotheek, net als diverse andere Lennon documenten.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA