BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

11 maart 2013 @ 10:12 door | Geen reacties

Tussen droom en daad

Je hebt van die dingen die je best zou willen doen. Of durven. Zoals een wereldreis maken, emigreren naar een warm land of een pelgrimstocht maken naar Santiago de Compostela. Om maar iets te noemen.
Toch doe je het niet, ‘want tussen droom en daad staan wetten in de weg en praktische bezwaren’ (Elsschot). Of gebrek aan lef.
Je kunt er wel over dromen. En natuurlijk over lezen, zoals in het boek ‘De onwaarschijnlijke reis van Harold Fry’.

Ik las het boek – hoe toepasselijk – tijdens een lange treinreis. En zoals Harold Fry maar bleef doorlopen, zo kon ik niet meer stoppen met lezen.

Brief
Het 40-jarig huwelijk van pensionado Harold Fry en Maureen, woonachtig in Devon, is uitgeblust. Zijn leven verandert wanneer hij op een dag een afscheidsbrief ontvangt van Queenie, een oud-collega: ze is terminaal ziek en ligt in een hospice in de noordelijkste stad van het land. Twintig jaar geleden is ze met de noorderzon vertrokken. Harold schrijft een brief terug, gaat die posten, maar besluit in een impuls door te lopen om haar op te zoeken.

Hij draagt geen wandelschoenen, heeft geen kaart en geen telefoon bij zich. Hij weet alleen dat hij moet blijven lopen.
Zevenentachtig dagen nadat Harold Fry van huis ging om een brief te posten aan zijn oud-collega bereikt hij de hekken van hospice St. Bernadine.

Zoektocht
Als lezer twijfel je of hij het zal redden: 800 kilometer wandelen van Zuid- naar Noord-Engeland, ongetraind en met ongeschikt schoeisel. Harold meent Queenie met zijn tocht te kunnen genezen. Een waanidee? Een liefdesverhaal? Of een zoektocht naar zichzelf?

Tijdens zijn tocht vanuit het zuidelijkste puntje van Engeland naar Berwick-upon-Tweed, de noordelijkste stad van het land, ontmoet Harold Fry allerlei mensen die begaan zijn met het doel van zijn reis en die hun verhaal aan hem vertellen.
Op een gegeven moment krijgt deze Britse Forrest Gump zelfs aandacht van de media en verschijnen er volgers en fans. De reis van Fry groeit uit tot een ware pelgrimage, maar steeds blijft de verlegen man liever op zichzelf.

Finish
Zijn vrouw probeert thuis te begrijpen waarom Harold vertrok, en besluit uiteindelijk hem zelf te gaan zoeken. Langzamerhand komen we te weten hoe het leven van Harold en zijn echtgenote Maureen is verlopen en waarom hun aanvankelijk zo liefdevolle verhouding in de loop der tijd zo verkild raakte. Ondanks de afstand tussen beiden komen ze steeds dichter tot elkaar.
Uiteindelijk bereikt Harold de finish. Zou Queenie nog leven als hij arriveert? Het slot is aangrijpend.

Reisverhaal?
Het boek begint als een doorsnee avontuurlijk reisverhaal, maar wordt gaandeweg een meeslepend drama over verdriet, hoop en liefde, over een gewone maar sympathieke man, wiens ‘stomme’ fouten de lezer bekend voorkomen en van harte vergeven worden.

U kunt hier het eerste hoofdstuk van het boek downloaden en de videotrailer bekijken.
Benieuwd geworden? U kunt het boek ook reserveren in de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA