BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 maart 2013 @ 09:30 door | 1 reactie

What’s in a name?

Altijd al benieuwd geweest waar de naam Haribo voor staat? Of Lola, van de bekende afwasborstel? Haribo – u weet wel, van die commercial met een van kleurstoffen stuiterende Peter Jan Rens – is samengesteld uit de beginletters van Hans Riegel en Bonn. Zij zijn respectievelijk de oprichter en de plaats van de snoepfabriek.
Lola staat voor Lockstedter Lager, waar de borstel in 1934 voor het eerst werd gefabriceerd.

Goochelen met namen
Gegoochel met voor- en achternamen leidde in het verleden tot klinkende bedrijfsnamen en merknamen. Conserven- en frisdrankfabriek Hero is in 1914 ontstaan uit de beginletters van Henkell en Roth, de oprichters van de fabriek. De naam 3-Es, een frisdrank, is een toespeling op de namen van de fabrikanten: Franciscus, Petrus en Johannes Swinkels.

Berini klinkt als een Italiaans brommermerk, maar is in werkelijkheid een Rotterdams product dat ontstond uit de samenwerking van Bernhard Neumann, Rinus Bruynzeel en Nico Groenendijk.
Op de website van Febo, waar de informatie net als in een automatiek getrokken kan worden, is te lezen dat Bakker J.I. Borst zijn bedrijf Maison Febo noemde, naar de straat waar hij bij zijn baas het vak had geleerd, de Ferdinand Bolstraat. Oorspronkelijk was Febo trouwens een brood- en banketbakkerij; de automatiek kwam later.

Ook in Zeeland
Dichter bij huis werd conservenfabrikant Coroos in Kapelle opgericht door Cor Oostrom. Ik weet nog  wel dat mijn broer daar in de zestiger jaren ’s zomers een lekker zakcentje verdiende ‘in de sperziebonen’ of  ‘in de aardbeien’.
Ook kan ik mij nog goed vakantiehuisjes in Oostkapelle herinneren die Rineltrij en Hahewidi heetten. Dat had iets lief kneuterigs tussen klinkender namen als Parnassia, Uitkijk en Eglantier

IJdelheid
Het was overigens niet altijd ijdelheid die de firmanaam bepaalde. A.J.M. van Well begon in 1932 met de Spar, een acroniem dat voor de doelstelling van zijn bedrijf stond: Door Eendrachtig Samenwerken Profiteren Allen Regelmatig. Dat klinkt nu erg braaf en bijna aandoenlijk.
En in de categorie vermakelijk: Asito (Schoonmaakbedrijf in Almelo): ‘Alle stof in Twente opruimen’.

Tot slot: weet u wat Simavi betekent? Het stond oorspronkelijk voor Steun In Medische Aangelegenheden Voor Inheemsen. Maar dat collecteert tegenwoordig natuurlijk voor geen meter meer.

Meer lezen over afkortingen? Dat kan in de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

One thought on “What’s in a name?

  1. PeterQ schreef:

    Leuk stukje, Marianne. De meeste verklaringen voor die overbekende merknamen en afkortingen kende ik dus niet. Je leert altijd wat bij in de bibliotheek hè? :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA