BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

11 april 2013 @ 09:37 door | 3 reacties

Declutteren voor rommelkonten

Hebt u ook ergens zo’n bakje staan met losse knopen, paperclips, een kassabon, een cadeaulintje, een eurocent en een plastic dopje ergens van?
Komt het u bekend voor: een gangtafeltje met daarop een onduidelijke verzameling  handschoenen, mutsen en sjaals, aangevuld met reclamefolders, kaarten en afhaalmenu’s?

Of de kledingkast met jasjes, truien en hemden die misschien ooit zullen passen of in de mode komen. Waarna ze zéker niet meer passen.

En dan heb ik het nog niet over zinloze dingen die je bewaart zoals verlopen garantiebewijzen, de handleiding van je eerste mobiel, cassettebandjes of verpakkingen van apparaten die al lang dood zijn.

Rommel is net ongewenste visite: als het eenmaal binnen is moet je maar zien hoe je er weer vanaf komt. Je blijft het maar door je huis verplaatsen en het verhult spullen die echt belangrijk zijn (je sleutels bijvoorbeeld).

Bewaren
Rommel is vaak ook een kwestie van perceptie: wat de één een troep vindt, vindt de ander gezellig. De één is van nature  nu eenmaal meer een rommelkont dan de ander.
Zelf werk ik niet lekker aan een bureau vol troep, maar ik heb collega’s die daar totaal geen moeite mee lijken te hebben.

Ook mijn kinderen zijn hierin heel verschillend: bij de één moest eerst zijn bureau aan kant zijn als hij huiswerk ging maken. De ander lag languit op de grond zijn huiswerk te maken omdat op zijn bureau en zijn bed geen plaats was.

Ze zijn inmiddels al jaren de deur uit, maar nog steeds blijven we hun oude spullen op zolder bewaren: dozen met Suske en Wiskes, Donald Ducks uit de zeventiger jaren, het hobbelpaard, alle Lego, de favoriete autootjes en de Playmobil brandweerauto. Ze willen het niet zelf bewaren, maar opruimen mag ook niet.
En het staat bij ons toch niet in de weg tussen de kerstspullen, de kampeerspullen, de strandspullen, de koffers en al die verpakkingen van ooit aangeschafte apparaten?

Van zooi naar Zen
Het lukt lang niet iedereen om de orde in huis zelf te bewaren of te herstellen. Hulp bij opruimen is een serieuze industrie, compleet met deskundigen, de personal organizers. Zij ontrommelen, declutteren of detoxen je huis.
Ruimte in je huis is ruimte in je hoofd. Op weg naar Zen.

Natuurlijk zijn er veel gradaties van troep en belandt lang niet iedere rommelkont in de horrorserie Mijn leven in puin.
Je zou om te beginnen de gratis 10-stappencursus Opruimen op de website van de Thuisacademie van de NTR kunnen volgen.

En natuurlijk  in de bibliotheek een boek lenen over het ontrommelen van je huis.

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

3 thoughts on “Declutteren voor rommelkonten

  1. rie minderhout schreef:

    totdat iemand zich nieuw gaat inrichten en al die rommel nog niet heeft verzameld… Dan denk je.. kan er bij mij niet wat weg??? Maar kom na een jaar eens kijken en dan zal er niet veel verschil meer zijn. Zo gaat dat! Als de tijd ervoor rijp is ga je een keer kritisch kijken en ruim je vanzelf wel bepaalde dingen op. En dat lucht op.!

  2. Ineke Bosman schreef:

    Wat is er mis met het bewaren van cassettebandjes?

  3. Marianne Osté schreef:

    @Ineke Bosman: had ik dan ook maar mijn walkman en mijn cassetterecorder bewaard…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA