BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

29 april 2013 @ 10:34 door | Geen reacties

Luctor et emergo!

Gisteren heb ik een boek gekocht. Niet dat het niet in de collectie van onze bibliotheek te vinden is, maar gewoon omdat ik dit zelf wilde hebben. Het is fraai vormgegeven, ligt lekker op tafel en is tekstueel lekker leesbaar. Maar vooral de afbeeldingen zijn prachtig.

Auteur en verteller
Wetenschapper zijn en goed kunnen schrijven, het is Ruud Paesie gegeven: hij is een groot verteller. Hij studeerde enkele jaren politicologie en geneeskunde, maar zijn grote passie bleek toen hij als medewerker van de Afdeling Archeologie Onder water betrokken was bij het onderzoek naar een Romeinse brug bij Cuijk. In 1997 ontdekte hij in de Malediven, na uitgebreid archiefonderzoek, de restanten van het Zeeuwse VOC-schip Ravenstijn.
Daarna bleef hij studeren in de maritieme historie, promoveerde in Leiden op zijn onderzoek naar illegale handel van goederen en slaven op West-Afrika en publiceerde enkele boeken en artikelen.

Zeeuwse Kaarten
Het boek van Paesie dat voor me ligt, ‘Zeeuwse Kaarten voor de VOC’,  geeft een helder beeld van het kaartenmakersbedrijf van de Kamer van Zeeland van de VOC in de 17e en 18e eeuw. Naast afbeeldingen van kaarten, zijn foto’s van de situatie nu van enkele hotspots opgenomen en van voorwerpen waarmee aan boord werd genavigeerd uit de collectie van het Zeeuws maritiem muZEEum aan de Vlissingse Nieuwendijk.

Storm
De voorwerpen heeft het museum in bezit omdat ze afkomstig zijn van VOC-schip ‘t Vliegent Hart dat tijdens een storm is vergaan, vlak onder de kunst van Walcheren. Tot nu toe konden alleen opvarenden het immense geweld beleven van een vliegende storm op zee, maar door het werk van de luchtfotografen van Flying Focus kan in het muZEEum genoten worden van bijna levensgrote foto’s van rollende schepen in enorme golven. ‘STORM, luchtfoto’s van schepen in zwaar weer’ is nog tot 11 augustus 2013 te zien in het muZEEum.

Auteur

Rubrieken Vlissingen

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA