BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

17 april 2013 @ 14:04 door | Geen reacties

Waar zijn we?

‘Where are we now?’, zo heet de nieuwe single van David Bowie’s laatste album getiteld ‘The Next Day’, na tien jaar letterlijke radiostilte.

Vernieuwingsdrang
Voor velen onder ons is Bowie geen onbekende. Na het verschijnen van zijn eerste plaat ‘David Bowie’ in 1969 is hij niet meer weg te denken weggeweest als songwriter, zanger, bandleider, producer, maar ook als filmacteur.
Wat hem vooral typeert zijn de vele gedaanteverwisselingen hij als artiest gedurende zijn carrière onderging. Bekend in dit verband zijn Bowie’s creaties en alter ego’s Ziggy Stardust, The Thin White Duke en Aladdin Sane. Bowie speelde niet alleen deze karakters maar leefde ze ook als het ware. Op deze wijze vond hij steeds een andere invalshoek om zich creatief te uiten maar vooral te vernieuwen. Die vernieuwingdrang mag volgens mij gezien worden als het meest typerende aspect in Bowie’s loopbaan. Los van zijn fenomenale stem uiteraard.

Berlijnse periode
Nu is er dus zijn laatste studio album waarop hij teruggrijpt naar zijn Berlijnse periode. Als behoorlijk zwaar drugsverslaafde verhuisde Bowie rond 1975 naar Berlijn waar hij van de ‘rommel’ probeerde af te kicken, iets wat overigens in retrospect niet helemaal bleek te lukken.
Gedurende deze periode van ongeveer zes jaar nam hij drie behoorlijk experimentele albums op, die zijn gemoedstoestand van dat moment prachtig weergeven : ‘Low’, ‘Heroes’ en ‘Station to Station’. Alle drie vrij zwaarmoedige platen met zelfs een aantal instrumentale composities erop. Over het algemeen worden deze drie creaties gerekend tot de beste Bowie-albums.

Ballad
Niet verwonderlijk dus dat op ‘The Next Day’ Bowie – artistiek gezien -naar deze periode terugkeert. Zelfs de producer van weleer, Tony Visconti, is weer van stal gehaald.
Ik vind persoonlijk vooral de single ‘Where are we now?’, waarin Bowie terugkijkt op zijn Berlijnse dagen vanuit het perspectief van nu zeer geslaagd. Het is een prachtig ingetogen balladachtige compositie die qua sfeer en overtuigingskracht wat mij betreft niet zou misstaan op ‘Low’. Ook de bijbehorende videoclip is van een grote schoonheid.
Verder is er ook een aantal heerlijk rockende nummers te beluisteren naast mooie meer behoudende composities.

Uiteraard is deze aanrader van een plaat ook via onze bibliotheek te bemachtigen. Naast vele andere Bowie producties.

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA