BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

7 mei 2013 @ 14:06 door | Geen reacties

Van Tsjakkalotte tot Kyra-Jinx

Voornamen intrigeren me. Ik mag dan ook graag een uurtje rondhangen op de website voornamelijk.nl. Je vindt hier regelmatig nieuwe berichten over voornamen van (kinderen van) bekende Nederlanders, opmerkelijke nieuwsberichten over babynamen en de stand van zaken over modenamen en NRC-namen.
Maar je kunt er ook er ook tips lezen voor het vinden van de perfecte voornaam.

Voornaam weigeren
Een voornaam is belangrijk. Zonder naam bestaan we niet. Althans niet volgens de burgerlijke stand. Maar een naam betekent meer. Een naam is ook belangrijk voor een persoon zelf. In een eerder blogbericht wees ik er al eens op dat je voornaam zelfs van invloed kan zijn op je levensloop.

Je mag in Nederland zelf de voornamen van je kind kiezen. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan een voornaam weigerenTot 1970 mocht je je kind in Nederland alleen bestaande voornamen geven. Sindsdien is de wet een stuk minder streng en mag vrijwel alles. Vríjwel alles, want Emile Ratelband mocht zijn dochter in 2001 niet Tsjakkalotte noemen.

Een enkele keer vraag je je af of de ambtenaar van de burgerlijke stand heeft zitten slapen. Waarom laat hij een nieuwbakken vader die gestresst aan de stadhuisbalie staat zijn kind aangeven als Brain, in plaats van Brian? Een geval van dyslexie bij de vader? Of bij de ambtenaar?

Onuitsprekelijk
Ik ben blij dat ik een tamelijk ‘normale’ voornaam heb. Daarom wil ik je een tip geven: zorg dat behalve door jou de naam óók door het kind en anderen geschreven – en uitgesproken – kan worden. Ik vraag me af of kinderen met buitennissige namen als Mar’Djelon, Kyra-Jinx of Chastity hun ouders later dankbaar zijn voor hun naam. Als je per se wil experimenteren, dan kun je dat beter met de tweede naam doen; die hoef je namelijk meestal alleen op te schrijven en niet uit te spreken.

Ook alternatieve schrijfwijzen zijn vaker irritant dan leuk. Het leek misschien leuk en origineel toen je de naam bedacht, maar geen mens wil zijn leven lang uitleggen dat hij of zij Dillon (Dylan), Borys (Boris), Damey (Demi), Juli-Jan (Julian), Djayden (Jayden) of Esmay (Esmée) heet.

Maar uiteindelijk…
“Wat de meeste mensen eigenlijk bedoelen als ze zeggen een ‘unieke’ naam voor hun kind te willen, is dat ze een naam zoeken die iedereen kent, die iedereen mooi vindt, maar die niemand heeft. En dat is natuurlijk een compleet onmogelijke opdracht!” (Namendeskundige Cleveland Evans op Fredericksburg.com)

Ben je op zoek naar een mooie, unieke, goed scorende naam voor je kind? Laat je dan inspireren door één van de vele boeken over voornamen in de bibliotheek.

Auteur

Rubrieken Algemeen

Trefwoorden ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA