BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

13 juni 2013 @ 10:00 door | 1 reactie

De glimlach in mijn achterhoofd

De dood legt liefde bloot’ was het eerste boek van Marijtje van der Horst.  Een biografisch verhaal over het overlijden van haar grote liefde waarna zij achterblijft, ‘niet als de vrouw van haar man maar als de helft van een paar’.

Liefde voor onderweg
Haar tweede boek is min of meer een vervolg op het eerste en heeft de titel ‘De glimlach in mijn achterhoofd’ waarin de schrijfster zichzelf of de lezer zoveel vragen stelt, dat het hier en daar begint te irriteren. Dit wordt echter ruimschoots goed gemaakt door de eenvoudige vondsten als ‘Liefde voor onderweg’ of de term ‘hartletter’ in plaats van ‘hoofdletter’ of ergens ‘lichtblij’ van worden. Dit wordt afgewisseld met haar eigen gedichten, uitspraken van (on)bekende mensen, variërend van Guus Meeuwis tot Kafka, Chinese wijsheden of een volksliedje uit Senegal.

Eenvoud
De schoonheid in dit boek zit ‘m in de eenvoud. De eenvoud van de gedichten, de tekeningen en de illustraties, de eenvoud van de uitspraken, de eenvoud en de puurheid van de conclusies die ze trekt. Zo voor de hand liggend en toch zijn er 219 bladzijden voor nodig om daar te komen. Dit om ruimte te geven aan de  woorden en beelden die laten zien dat het leven ‘doodgewoon’ een wonder is.

Waar gaat het over?
Om u een idee te geven, wil ik één van Marijtjes gedichten laten horen dat ze schreef na een reeks van vragen over hoeveel procent ze van haar tijd niet bij de les is, zich niet realiseert waarover het gaat en handelt vanuit routines. Het is hier te beluisteren.

De glimlach in mijn achterhoofd’ is te leen bij de bibliotheek als ook het eerder verschenen boek van Van der Horst ‘De dood legt de liefde bloot’.

Auteur

Rubrieken Poëzie

Trefwoorden

Reageren

One thought on “De glimlach in mijn achterhoofd

  1. Dank !
    Wat mooi om je ‘eigen’ gedicht voor te horen voorlezen. Heb ‘ik’ dat geschreven? Nee, het is het cadeau dat zich elke dag, elk moment weer opnieuw geheel gratis voordoet. Je hoeft alleen maar te luisteren . . . . steeds opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA