BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

22 juli 2013 @ 12:23 door | Geen reacties

Klapvee als virus

In Vlissingen is deze zomer genoeg te beleven. Na kleine artiesten tijdens Onderstroom zullen grote tijdens Sail onze aandacht en waardering vragen. In beide gevallen verdienen niet alleen de artiesten, maar ook de organisaties een groot applaus. Toch? Of klappen we maar wat raak.

Klappen
Je houdt het niet voor mogelijk, maar er is een heuse wetenschappelijke studie gemaakt van klappen. Alles is onderzocht van het applaus voor en na een voorstelling, de opkomst van en het open doekje voor de dirigent, het passeren van lijkwagens met dode helden en het geklap bij rake en net gemiste doelpunt. En wat blijkt: als niemand begint, is er geen klaterend geklap. En ook: als de aanstichter stopt, kapt iedereen ermee.

Claque
Klappen is dus een nabootsing. Dat is eigenlijk geen nieuws: het is bekend dat artiesten als Johan Strauss bij zijn optredens een groep mensen meenam die enthousiast klapten. Ook is bekend dat artiesten een groep mensen naar optredens van de concurrent stuurden om daar lauw te reageren tot boegeroep toe, zodat over de eigen optredens lovend werd gesproken. Ook het gelach en applaus bij de komische en flauwe sitcomes is vooraf opgenomen en later toegevoegd. Daardoor gaat de Tv-kijker alsnog meelachen of klappen.

President
Ook de applausmachine van presidenten en andere politici werkt op volle toeren tijdens speechen. De kranten schrijven zich bol over de enthousiaste reacties van het publiek, terwijl deze dus gemanipuleerd zijn. Van de roffel op de tafeltjes in de Tweede Kamer tot de onderbrekingen in de Amerikaanse senaat. Je ziet wie wel en niet meedoet en dus laat zien én horen wie de wijsheden van de spreker wel en niet waarderen.

Wetenschap
Het onderzoek naar applaus verdient dus zelf applaus. Want nu is het zeker dat applaudisserend publiek manipuleerbaar is. Applaus is af te dwingen en wordt te pas en te onpas gebruikt. Letterlijk. Applaus blijkt minder spontaan te zijn en is veel minder een innerlijke uiting dan we voelen. Maar eigenlijk wisten we dat al toen de nep-wetenschapper Stapel op fraude werd betrapt. Hij scheef dat applaus een blijk van erkenning is. Hij zei: “het betekent dat je de moeite waard bent”. Applaus voor die man!

Auteur

Rubrieken Overige

Trefwoorden

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA