BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

20 augustus 2013 @ 15:28 door | Geen reacties

Dansende letters

Heeft u of uw kind dyslexie? Het plezier in lezen is vaak ver te zoeken en dat terwijl juist lezen de taalachterstand verkleint.

Kort gezegd hebben mensen met dyslexie moeite met lange teksten, verwisselen vaak letters met elkaar en zien niet goed waar een zin begint of eindigt. De bibliotheek heeft een aantal voorzieningen om het lezen voor dyslectici te vergemakkelijken.

Daisy-speler
Zo hebben we een daisy-speler en daisy-roms in huis. Hier staan gesproken boeken op. Het verschil met een luisterboek is dat er 24 uur gesproken tekst op staat, en de speler is gemakkelijk te bedienen. Wij hebben er een te leen, om uit te proberen. De aanschaf kan vervolgens gratis gebeuren via de ziektekostenverzekering.

Lezen
Maar wat maakt geschreven teksten beter hanteerbaar voor dyslectici? Een speciaal ontworpen lettertype, genaamd ‘dyslexie’ lijkt een prachtig hulpmiddel te zijn.
Christian Boer is grafisch ontwerper en zelf dyslectisch. Als examenopdracht voor de kunstacademie ontwierp hij dit nieuwe lettertype dat hij toetste en bijschaafde na feedback van dyslectici en onderzoekers. De vorm van de letters is groter, de hoogte is groter, er zit meer verschil tussen de letters en er zijn duidelijke spaties. Hij kreeg veel media-aandacht met zijn ontwerp. En hij won een prijs. Vorig jaar kwam het eerste jeugdboek met zijn lettertype uit: ‘Avonturen van glas’. Het lettertype is te koop en op de pc te installeren. Een oplossing voor het leesprobleem waar ruim 5 op de 100 mensen in Nederland last van hebben?

Is het een wondermiddel?
Onderzoek geeft geen uitsluitsel. Over het algemeen wordt er met dit lettertype niet ervaren dat de leessnelheid echt toeneemt, wel worden er wat minder leesfouten gemaakt. Toch lees je over genoeg goede ervaringen. Ook in mijn eigen omgeving hoor ik positieve verhalen. Misschien gaat het om een placebo-effect. Kinderen voelen zich zelfverzekerder met een speciaal lettertype. Lezen wordt als prettiger ervaren. En is dat niet het belangrijkste? Dat ook dyslectici weer meer plezier krijgen in lezen?

Vakantiebiebapp
Dat een aangepast lettertype, met grotere en duidelijker letters, een bijdrage kan leveren aan het vergroten van het leesplezier van dyslectici staat in ieder geval vast. Dat kan echter niet bij een papieren boek. Digitaal lezen heeft deze voordelen wel! Uitproberen? In de Vakantiebiebapp staan 55 boeken, die u tijdens de zomerperiode gratis kunt lezen op smartphone of tablet. Het unieke is dat elk boek ook in verschillende lettertypes en groottes te lezen is. En jawel: ook in het Dyslexie lettertype! Zo kunt u dus eerst zelf testen of het voor u of uw kind werkt.

Via de Vakantiebiebapp kunt u nog t/m 31 augustus 2013 gratis boeken lezen.

Auteur

Rubrieken Dienstverlening, Nieuws

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA