BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

10 september 2013 @ 13:56 door | Geen reacties

Moment voor een monument

Tijdens het weekend van 14 en 15 september worden op tal van plaatsen Open Monumentendagen gehouden. Vlissingen doet mee op 14 september. Tal van monumenten, die normaal voor publiek zijn gesloten, zijn dan geopend en er worden bijzondere exposities en excursies gehouden. Van stadswandelingen tot een toer over industrieel erfgoed.

Met 300 in de top 30
Vlissingen ken bijna 300 Rijksmonumenten en staat daarmee in de top 30 van Nederland. Daarnaast kent Vlissingen enkele beschermde stadsgezichten en een aantal jonge monumenten. Op 14 september openen een aantal particulieren hun woning en bijzondere gebouwen zijn ook, al dan niet tegen betaling, toegankelijk.

Hofje met herbestemming
Tot in de 19e eeuw zijn in Vlissingen enkele hofjes gebouwd voor armlastigen. Bij de eerste grote stadsuitbreiding is rond 1890 een hofje in de Hobeinstraat gebouwd. Het is lang vernoemd naar kruidenier Van Verre, die de huisjes verhuurde. In de 20e eeuw werd het eigendom van Apotheker Jaap van de Sande, die pal erachter in de Badhuisstraat was gevestigd. Van de Sande vestigde er zijn laboratorium, leslokalen en opslag van zijn unieke verzamelingen chemicaliën en Dante geschriften. Mw. van de Sande had er een Italiaanse bibliotheek en in een van de woningen heeft Van de Sande zijn laatste levensjaren doorgebracht. Al bij zijn leven zijn er plannen ontwikkeld om er een museum te vestigen en samen met de Bibliotheek Vlissingen worden deze plannen verder door ontwikkeld tot een podium voor chemie en farmacie om als etalage te dienen voor de Kenniswerf en ter stimulering van de exacte vakken. Het museum is online al actief, maar  het hofje is komende monumentendag (waarschijnlijk) nog niet geopend. Wel is door het prachtige smeedijzeren hek de robuuste portretkop van Jaap van de Sande te zien die bij het 100-jarig bestaan van de apotheek is onthuld.

Scheepsbouw
Binnen de muren van de stad zijn eeuwenlang schepen gebouwd. De Stichting Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen heeft in de voormalige Verbandkamer van de KMS een bezoekerscentrum met exposities ingericht over de scheepsbouwgeschiedenis. Vanuit de Verbandkamer aan de Aagje Dekenstraat (ingang Scheldekwartier) worden tijdens de Open Monumentendag excursies gehouden over het voormalige terrein van de scheepswerf en door de voormalige gebouwen.

Fotowedstrijd
Ook dit jaar organiseert Wikimedia Nederland weer een fotowedstrijd. Doel is om zoveel mogelijk foto’s van monumenten in Wikipedia te plaatsen. Deelnemen is gratis, de voorwaarden zijn te vinden op de website van Wiki Loves Monuments.

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA