BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

16 september 2013 @ 10:00 door | Geen reacties

Schrijf en publiceer!

Vorige week mijmerde ik over de invloed van digitalisering op het bibliotheekwerk. Ik beloofde dat ik terug zou komen op de vraag of er nog een rol weggelegd is voor bibliotheken als straks het overgrote deel van de consumenten kiest voor digitale publicaties: in de vorm van een e-book of rechtstreeks lezend van internet.

Mijmering van een bibliothecaris
Stel nou eens dat er een tijd komt, dat verreweg de meeste mensen boeken willen lezen van een mobiel apparaat of andersoortig scherm! Ga er nu eens vanuit dat iedereen die dat wil, de mogelijkheid heeft om te publiceren. Verzin eens dat publiceren nooit meer geblokkeerd wordt door de vraag of er wel vraag is naar die publicatie! En droom eens van een tijd dat publicatiekanalen niet langer beheerst worden door partijen, die een commercieel belang hebben bij elke letter die de auteur wil verspreiden.
In die tijd kan elke auteur, musicus, filmer, zanger, wetenschapper of dichter met anderen delen wat hij of zij gemaakt heeft. De één deelt op het moment dat de laatste letter getypt is, de ander werkt samen met een professionele redactie om het werk te perfectioneren. Het zelf publiceren is relatief eenvoudig. Er zijn al heel wat auteurs die in eigen beheer via internet hun werk uitgeven.

Meerwaarde
Elke partij, die nu in de productieketen van het boek een rol speelt, gaat op zoek naar het antwoord op de vraag welke rol er dan nog voor hem is weggelegd. Welke meerwaarde biedt de bibliotheek dan nog?
Als bibliotheken geen boeken meer hoeven te kopen om die uit te lenen, komt enorm veel energie en tijd vrij om meer wezenlijke taken uit te voeren. De meest belangrijke lijken mij:

  • stimuleert taal- en leesontwikkeling bij jonge kinderen;
  • draagt bij aan het bevorderen van schrijfkwaliteiten;
  • stimuleert auteurs om hun werk te publiceren;
  • zorgt voor ordening in de lawine van publicaties, die ontstaat;
  • wijst de weg naar de bronnen, waar andere bijpassende publicaties te vinden zijn;
  • brengt publicaties onder de aandacht van mogelijk geïnteresseerde lezers;
  • draagt bij aan een goed beheer van het publicatieplatform;
  • regelt de financiën, zodat bijdragen van lezers ten goede komen van auteurs.
  • attendeert potentiële auteurs op behoeften van lezers.

 

Privaat of publiek?
Natuurlijk is het maar de vraag of bibliotheken dergelijke taken moeten uitvoeren. Het antwoord wordt mede bepaald door de vraag hoe onafhankelijk, betrouwbaar en efficiënt bibliotheken dit kunnen uitvoeren. Eén ding lijkt me duidelijk: zo lang bibliotheken voornamelijk worden geassocieerd met het uitlenen van papieren boeken, zal niemand hen koppelen aan de hiervoor genoemde taken.Logo Nederland schrift

Bibliotheek Zuid-Kennemerland draagt momenteel een prachtig initiatief door met de website Nederland Schrijft een eerste opzet van zo’n platform te bieden. Bibliotheek Midden-Brabant werkt er sinds kort ook aan mee.  Wij willen dit initiatief  ondersteunen.

Auteur

Rubrieken Algemeen, Internet

Trefwoorden , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA