BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

25 oktober 2013 @ 10:00 door | Geen reacties

“Smakelijk eten!”

Wij verpesten deze hartelijke wens de laatste tijd steeds vaker; we lijken wel bang geworden voor ons bord. Het ene voedselschandaal volgt het andere op. Weet u nog wat gezond is?

Op 16 oktober, op Wereldvoedseldag, verscheen een prachtig boekje vol feiten over ons eten: De laatste paling. Wat weten wij over ons eten en klopt dat eigenlijk wel? De freelance journalisten Annemarie Geleijnse en Rineke van Houten komen in dit boekje alleen met feiten, want emoties voeren naar hun smaak te vaak de boventoon.

Alternatief
Zo is ‘De laatste paling’ een smakelijk en onthullend boek voor iedereen die wil weten wat hij eet. Het z130930164410.De-laatste-paling.resized.200x0ijn objectieve feiten, die welkom zijn in een tijd dat fraude en onveiligheid nogal eens door elkaar gehaald worden. Miljoenen kilo’s paardenvlees worden uit de markt gehaald, omdat het verkocht zou worden als rundvlees. Recente twijfels kunnen wijzen op een totaal onterechte maatregel. Maar ondertussen vergeet iedereen dat er met dit vlees niets mis is. Terwijl een groot deel van de wereld nog steeds honger lijdt, komen wij om in ons voedsel, gooien er steeds meer van weg en twijfelen wij steeds vaker of het nog wel gezond is.
Optreden tegen fraudeurs, die sjoemelen met vlees, vis of biologische producten, moet natuurlijk hard worden aangepakt. Maar heel vaak zegt dit niets over de veiligheid of kwaliteit van dat product. Daarom is dit boek meer dan welkom. Het is een mooie aanvulling op het KRO-programma Keuringsdienst van Waarde, dat deels ook voedselproducten onder de loep neemt.

Paling?
Op Gids.FM Radio ging Rineke van Houten in op de vraag of we de paling redden door hem niet meer te kopen. Ook stelde zij onze angst voor E-nummers aan de kaak. Klopt het wel wat we (w)eten?
In De laatste paling zetten Geleijnse en Van Houten op vrolijke toon het mes in voedselmythen. Ze prikken holle marketingpraatjes door en laten zien dat iedere wetenschapper weer een ander geloof verkondigt. Het duo beschrijft niet alleen misstanden en misleiding in de voedselindustrie, maar gaat ook zelf op onderzoek uit.

Curieus
Uitstervende paling en een curieuze supermarktboycot wekten de nieuwsgierigheid van de twee journalisten. Artikelen van hun hand verschenen onder meer in Vrij Nederland, De Volkskrant, Zin en Kassa Magazine. Zij publiceerden in Vrij Nederland het verhaal van de paling, die voor hen symbool staat voor heel veel voedselkwesties. Ze buigen zich niet alleen over paling, maar ook over het gebruik van E-nummers of de herkomst van Goudse Kaas. Veel van deze verhalen zijn ook terug te vinden op een informatieve website van de journalisten.
Smakelijk lezen en kijken!

Auteur

Rubrieken Dienstverlening

Trefwoorden , , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA