BiebBlog

Vlissingen

Bibliotheekmedewerkers
aan het woord

14 oktober 2013 @ 10:00 door | Geen reacties

Vorst en volk onder de loep

Het historisch bewustzijn van Nederlanders is niet van zo’n hoog niveau. Zeker niet als je dat vergelijkt met de ons omringende landen als het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk. Daar komt nog bij dat de liefde voor de monarchie van het Oranjehuis onder de bevolking niet bepaald hartstochtelijk is, al laaide het vlammetje rond de inauguratie van Koning Willem-Alexander zeker wel op. Maar hoe je het ook wendt of keert, er is een wake-upcall nodig om iedereen te laten beseffen dat de maand oktober de maand van de Geschiedenis is, die dit keer helemaal in het teken staat van Vorst & Volk.

Festiviteiten
Liefhebbers van historische evenementen kunnen hun hart ophalen. Op een overzichtelijke kaart vindt u een totaal-overzicht ervan. Zeeland komt er een beetje bekaaid vanaf met activiteiten in Oostkapelle (op 27 oktober) en Middelburg, die overigens plaatsvinden op 2 november.

Dit najaar vieren we ook dat tweehonderd jaar geleden het koningschap van de Oranjes werd geïntroduceerd. Willem Frederik uit het huis Oranje-Nassau, zoon van erfstadhouder Willem V, aanvaardde op 2 december 1813 de titel soeverein vorst der Verenigde Nederlanden.

Boeken
Zoals een dergelijke maand betaamd, verschijnen er ook verschillende mooie boeken, die de feestelijkheden luister moeten bijzetten én de honger naar kennis stillen.  Zo verschijnen biografieën van de koningen Willem I (door Jeroen Koch), Willem II (door Jeroen van Zanten) en Willem III (door Dik van der Meulen). Deze biografieën moeten afrekenen met het in 2007 geschapen beeld dat we deze koningen beter kunnen vergeten. Toen publiceerde Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra hun Voor de troon wordt men niet ongestraft geboren. En op dat boek werd de tv-serie De Troon gebaseerd. Dat ik u op die publicaties wijs, wordt dus niet gewaardeerd door de drie genoemde biografen. Zij vinden dat de dames vooral op zoek gegaan zijn naar saillante details uit reeds bestaand bronnenmateriaal; een aanpak die deze Oranjes onrecht aandoet. U mag van mij recensies van deze nieuwe biografieën verwachten. Niet opnieuw indutten ondertussen!

Auteur

Rubrieken Recensies

Trefwoorden , , ,

Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

coded with care by codetikkers.nl, ontwerp IDA